INS

2023.11.14. 09:54

Az idei első kilenc hónapban 5,1 százalékkal csökkent az ipari termelés 2022-höz képest

Illusztráció

Agerpres

Az idei első kilenc hónapban a nyers adatok szerint 5,1 százalékkal, a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint 5 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában 2022 azonos időszakához képest - közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).
A január-szeptemberi időszak nyers adatok szerinti 5,1 százalékos csökkenését a villamosenergia-termelés, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 10,9 százalékos, illetve a feldolgozóipar 4,6 százalékos visszaesése okozta. Ezzel szemben a kitermelőipar 3,7 százalékkal bővült az első kilenc hónapban.
A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint éves összevetésben 5 százalékkal esett vissza az ipari termelés idén január és szeptember között, miután a villamosenergia-termelés, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 11 százalékkal, a feldolgozóipar pedig 4,3 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a kitermelőipar 3,8 százalékkal nőtt.
Augusztushoz viszonyítva szeptemberben a nyers adatok szerint 13,4 százalékkal nőtt az ipari termelés, miután a feldolgozóipar 17,3 százalékkal, a kitermelőipar 1,2 százalékkal jobban teljesített. Ezzel szemben a villamosenergia-termelés és -szolgáltatás, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 6,5 százalékos visszaesést jegyzett.
A kiigazított adatok szerint havi összevetésben 0,7 százalékos volt az ipari termelés növekedése szeptemberben, ami a feldolgozóipar 2,9 százalékos növekedésének tudható be. A villamosenergia-termelés és -szolgáltatás, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 2,6 százalékkal, a kitermelőipar pedig 0,4 6 százalékkal gyengébben teljesített, mint egy hónappal korábban - közölte az INS.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában