Egészségügy

2023.11.21. 15:23

Andrei Baciu: 2022-ben minden negyedik román állampolgár kapott ártámogatott antibiotikumot

Illusztráció

Agerpres

Minden negyedik román állampolgár kapott 2022-ben ártámogatott antibiotikumot - közölte kedden az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) elnöke.
Andrei Baciu egy légúti megbetegedések megelőzéséről és kezeléséről, valamint az antimikrobiális rezisztenciáról szóló konferencián vett részt, ahol a magas arányú antibiotikum-fogyasztásra hívta fel a figyelmet. A szakember tájékoztatása szerint tavaly 4,2 millió román állampolgár kapott ártámogatott antibiotikumot, és ebbe nem tartoznak bele azok, akik teljes áron vették meg a receptre felírt antibiotikumot, illetve, akik kórházi ellátás során kaptak ilyen típusú orvosságot.
Baci emlékeztetett arra, hogy a hideg évszakokban nő az antibiotikum-fogyasztás. Közölte, hogy az antimikrobiális rezisztencia tekintetében Románia a harmadik helyen áll az európai országok között. A CNAS elnöke hozzátette, fontos a lakosság tájékoztatása az antibiotikum-fogyasztás hátulütőiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában