Turizmus

2023.11.29. 12:56

A turisztikai irodák szerint túlzók a külügyminisztérium utazási figyelmeztetései

Agerpres

Az Utazási Irodák Országos Szövetsége (ANAT) szerint a külügyminisztérium általános jellegű utazási figyelmeztetései fölöslegesen elriasztják a romániaiakat a legnépszerűbb külföldi desztinációktól.
Szerdai állásfoglalásában a munkáltatói szervezet megállapította, hogy ezek a figyelmeztetések túlzott aggodalmat keltenek az ügyfeleikben, akik emiatt lemondják a külföldi útjaikat, és ez kihat az utazási irodákra is. Az ANAT elnöke szerint zavartalan a turizmus a külügyminisztérium által utazásra nem javasolt országokban. 'Más államok ugyanis nem ijesztgetik a polgáraikat. A repülőjáratok működnek, a szállodák foglaltsági rátája jó' - idézte Dumitru Lucát a közlemény.
Az ANAT emlékeztetett, hogy a külügyminisztérium rendszerint a távol-keleti és az indiai-óceáni térségben található országokra - Thaiföld, a Maldív-szigetek, Vietnam, Malajzia vagy Indonézia - ad ki utazási figyelmeztetéseket a COVID-19 világjárványra vagy más kockázatokra hivatkozva, de a figyelmeztetések gyakran vonatkoznak olyan népszerű desztinációkra is, mint Mexikó vagy Franciaország.
"Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az általános figyelmeztetések hatással vannak az utazási irodákra, amelyek a lemondások és átfoglalások miatt pénzügyi nehézségekkel küzdenek. Vannak olyan irodák, amelyek több tízezer eurós veszteséget könyvelnek el (...) a lemondások miatt' - olvasható a közleményben.
Az ANAT ezért arra kéri a külügyminisztériumot, hogy körültekintőbben és célzottabban járjon el, és tartózkodjon az olyan általános jellegű utazási figyelmeztetések kibocsátásától, amelyek negatívan érintik az utazási irodákat. 'Egy dolog óvatosan utazni, és más lemondani az utazást. Végül is mindegyik desztinációnak megvannak a maga szabályai és kockázatai' - közölte a munkáltatói szövetség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában