Politika

2023.11.24. 09:12

A PSD és a PNL frakciója is meg fogja szavazni Florin Cîţu mentelmi jogának felfüggesztését

Agerpres

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu csütörtök este kijelentette, hogy frakciójuk meg fogja szavazni Florin Cîţu liberális szenátor mentelmi jogának felfüggesztését.
A kormányfő egy bukaresti sajtóesemény végén feltett újságírói kérdésre válaszolt. Arról, hogy a volt miniszterelnököt hivatali visszaéléssel gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban, Ciolacu kijelentette: számtalan kritika érte, amikor annak idején ellenzékből ezeket a beszerzéséket 'aberrációnak' nevezte. Szerinte az üggyel kapcsolatos DNA-közleményből is kitűnik, hogy az akkori kormány pénzveszteség nélkül is rendelhetett volna koronavírus elleni oltóanyagot. „Amit biztosan állíthatok: semmi akadálya nem lesz annak, hogy a teljes igazság kiderüljön” - tette hozzá.
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a szenátus elnöke, Nicolae Ciucă csütörtök este kijelentette, hogy a felsőházi frakciójuk meg fogja szavazni Florin Cîţu volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését.
A politikus a Digi24-nek nyilatkozva ismertette a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos eljárást. E szerint amint megérkezik a szenátusba a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérése, összehívja a házbizottságot, és továbbítja az üggyel kapcsolatos dokumentumokat a jogi szakbizottsághoz. Utóbbi testület kidolgoz egy jelentést, amelyben állást foglal Florin Cîţu mentelmi jogának felfüggesztésével kapcsolatban. A jelentésről a szenátus plénuma szavaz. „Mi azt tesszük, amit eddig is tettünk, és arra szavazunk, hogy az igazságszolgáltatás tegye a dolgát” - mondta Ciucă. A PNL elnöke szerint ez az ügy ártott a párt megítélésének is. Arra a kérdésre, hogy bízik-e a volt kormányfő ártatlanságában, azt válaszolta: az igazságszolgáltatásban bízik.


Ciucă elmondta azt is, hogy beszélt már az ügyről Florin Cîţuval, aki közölte vele, hogy ki fog lépni a PNL szenátusi frakciójából. Ezt a pártelnök helyes, 'felelős' döntésnek nevezte.
A DNA csütörtökön bejelentette: kéri az elnöki hivatal és a szenátus jóváhagyását ahhoz, hogy büntetőeljárást indíthasson három hivatali visszaéléssel gyanúsított személy ellen. Ügyészségi források szerint a gyanúsítottak Florin Cîţu volt kormányfő, illetve Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek.
Liberális források korábban közölték, hogy a PNL frakciója támogatni fogja Florin Cîţu volt kormányfő mentelmi jogának visszavonását, amikor a DNA kérését a szenátusban szavazásra bocsátják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában