Bejelentés

2023.11.06. 18:24

A PNL törvénytervezetet készül benyújtani a készpénzfizetési korlát eltörléséről

Illusztráció

Agerpres

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) törvénytervezetet nyújt be a készpénzfizetési korlát eltörléséről - jelentette ki hétfőn a képviselőház plénumában az alakulat egyik törvényhozója.
Adrian Felician Cozma bejelentése szerint a liberális frakció korrigálni fogja a Ciolacu-kabinet által parlamenti felelősségvállalással elfogadott törvénycsomagba "becsúszott hibát", és jogszabályjavaslatot kezdeményez a készpénzfizetési korlátok eltörléséről. Hozzátette, a polgároknak alkotmányos joguk saját belátásuk szerint költeni el a pénzüket.
A PNL és a szenátus elnöke, Nicolae Ciucă hétfőn azt nyilatkozta, a készpénzfizetés korlátozását haladéktalanul felül kell vizsgálni, mert az ország bankautomata-hálózata jelenlegi formájában nem bírná meg az intézkedést. Azt is elmondta, hogy "a kezdetektől" ellenezte a készpénzfizetés korlátozását, amelyet azonban a koalíció jóváhagyott, arra hivatkozva, hogy az adócsalás visszaszorítása miatt van rá szükség.
November elsejétől a kormány készpénzfizetési korlátozásokat vezetett be a deficitcsökkentő intézkedéscsomag részeként. Ezek szerint a jogi személyek és természetes személyek közötti bevételek és kifizetések napi felső határa 5000 lej személyenként. Emellett a jogi személyek pénztárában lévő készpénzösszeg a nap végén nem haladhatja meg az 50.000 lejt. Két természetes személy között naponta legtöbb 10.000 lejes készpénzfizetés történhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában