Gazdaság

2023.11.14. 17:26

A korábban becsült 2,8 százalék helyett 2 százalékos lesz az idei gazdasági növekedés

Illusztráció

Agerpres

A korábbi 2,8 százalékról 2 százalékra módosította kedden közzétett jelentésében az idei gazdasági növekedésre vonatkozó becslését az Országos Előrejelzési és Prognózis Bizottság (CNSP).
Ezt a testület az ipari termelés visszaesésével és a mezőgazdaság vártnál gyengébb teljesítményével magyarázta. 'A magas hőmérséklet és az átlag alatti csapadékmennyiség alacsony terméshozamot eredményezett egyes növények, például a kukorica és a napraforgó esetében' - olvasható a 2023-2027-as időszakra vonatkozó őszi jelentésben.
E szerint az ipari termelés idén a nyári jelentésben becsült 0,2 százalék helyett 3,1 százalékkal csökken, a mezőgazdasági termelés pedig a korábban előrejelzett 10,6 százalék helyett csak 1,8 százalékkal nő. A két ágazat növekedésére vonatkozó előrejelzés módosulása miatt a CNSP a korábban becsültnél közel 1 százalékponttal kisebb GDP-t prognosztizál.
A CNSP idén változatlanul 7,4 százalékos inflációra számít, viszont a folyó fizetési mérleg hiánya a korábban becsült 8,1 százaléknál kisebb, 7,1 százalékos lesz. Ezt a kereskedelmi hiány vártnál nagyobb csökkenésével magyarázzák.
A jelentés kitér arra is, hogy idén a bruttó átlagbér a tavalyhoz képest 13,2 százalékkal emelkedik, ami a vásárlóerő 3 százalékos növekedését eredményezi. Jövőre a CNSP szerint 9,1 százalékkal nő a bruttó átlagfizetés. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában