Felmérés

2023.10.13. 12:19

UNSAR: csak tízből egy romániai van anyagilag felkészülve egy esetleges természeti katasztrófára

Illusztráció

Agerpres

A romániaiak mindössze 11 százaléka tudná anyagilag fedezni az otthonát érintő természeti katasztrófák esetén a megrongált javainak javítását vagy pótlását - derül ki az IRES felmérésének pénteken - a természeti katasztrófák csökkentésének világnapján - közzétett eredményeiből.

A Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR) által megrendelt közvélemény-kutatás adatai szerint a lakosság 80 százaléka nem tudja, hogyan őrizheti meg a biztonságát földrengéskor. Szintén 80 százalékos azoknak az aránya, akik szerint az otthonukban nem tehet jelentősebb károkat egy földrengés. Ugyanakkor a romániaiaknak csak a 30 százaléka rendelkezik földrengéskor használható elsősegélycsomaggal.

A felmérés eredményei kapcsán az UNSAR elnök-vezérigazgatója, Alexandru Ciuncan rámutatott arra, hogy a természeti katasztrófák szempontjából Románia az egyik legveszélyeztetettebb európai ország, és a lakástulajdonosoknak gondoskodniuk kell javaik védelméről.

Az UNSAR emlékeztetett, hogy a földrengés és más természeti katasztrófák, például árvizek és földcsuszamlások ellen védelmet biztosít a kötelező lakásbiztosítás, amely az ingatlan típusától függően 10 ezer vagy 20 ezer euróig terjedő kártérítést tesz lehetővé.

A fakultatív lakásbiztosítás a kötelező biztosítást kiegészítő védelmet nyújt: a teljes kárt fedezi például tűzeset, robbanás, lezuhanó tárgyak, a vezetékek, a klíma- és a fűtésrendszer meghibásodása okozta vízkár esetén és egyéb előre nem látható helyzetekben - közölte a biztosítók szövetsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában