Tüntetés

2023.10.17. 13:12

Tüntetéssel hívta fel a figyelmet a Declic a romániai rákbetegek problémáira

Képernyőfotó

Forrás: Facebook/Declic

Agerpres

A kormány épülete elé szervezett tiltakozó akciót kedden a Declic Közösség, hogy felhívja a figyelmet a romániai rákbetegek problémáira. A civil szervezet tagjai 153 zsákot helyeztek el a kormánypalota előtti téren. Ezzel azt üzenték, hogy ennyien halnak meg Romániában naponta rákbetegségben, miközben a Ciolacu-kabinet vonakodik gyakorlatba ültetni az országos rákellenes tervet.
A tüntetők 'Rafila, Ciolacu, megfeledkeztek a rákbetegekről?', 'A rákbetegek nem várhatnak a bürokratákra', 'Rafila, Ciolacu, nézzetek a szenvedők szemébe!' feliratú plakátokat tartottak a magasba. A Declic képviselői elmondták, hogy az akciójuk célja 'ráébreszteni a valóságra' Marcel Ciolacu miniszterelnököt és Alexandru Rafila egészségügyi minisztert. Emlékeztetettek arra, hogy az országos rákellenes terv végrehajtásának szabályait már júliusban el kellett volna fogadnia a kormánynak, de a döntéshozók az új, szeptemberi határidőt sem tartották be.
Ez a terv gyors és ingyenes hozzáférést biztosítana a rákbetegek számára személyre szabott, hatékony kezelésekhez, pszichológiai szolgáltatásokhoz és a rák korai felismerését segítő szűrésekhez. A Declic szerint a gyakorlatba ültetését uniós forrásokból is lehetne finanszírozni. Eddig már több mint 62.000-en írták alá a rákellenes terv végrehajtását sürgető petíciót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában