Tárgyalás

2023.10.24. 12:30

Több mint hároméves késéssel megkezdődhet a belügyi belső elhárítás kábítószer-kereskedelemmel vádolt volt vezetőjének a pere

Illusztráció

A ploieşti-i táblabíróság keddi döntése értelmében megkezdődhet annak a pernek az alapfokú tárgyalása, amelyben a korábbi belügyi belső elhárítás (DGIPI) egyik volt vezetője, Gelu Oltean is érintett.

Agerpres

A férfit azzal vádolja a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT), hogy élettársával, Vanessa Youness-szel, illetve egy brit állampolgárral, Thomas Lishmannal közösen sámánszertartásokat szerveztek, amelyek részvevői az Amazonas vidékén élő törzsek által használt, hallucinációt előidéző főzeteket fogyasztottak.
A DIICOT 2020 márciusában küldte el a vádiratot a Dâmboviţa megyei törvényszéknek, a három vádlott ügyvédei azonban különféle eljárási hibákra hivatkozva elérték a tárgyalás előkészítési szakaszának elhúzódását. A törvény értelmében az előkészítési szakasz - amelyben a bíró megvizsgálja a vádirat, a bizonyítékok, valamint a felek által benyújtott kérelmek és kifogások jogszerűségét - legtöbb 60 napig tarthat.
Csaknem 40 előkészítő ülés után, 2022 januárjában a törvényszék egyik bírája elutasította az ügyvédek kifogásait, és elrendelte az alapfokú per megkezdését, a vádlottak azonban megfellebbezték a döntést. Az ügy a ploieşti-i táblabírósághoz került, amelyik kedden fenntartotta a törvényszék korábbi döntését, de az alkotmánybíróság 2018/22-es határozatára hivatkozva törölték a bizonyítékok közül a nyomozó hatóságok által végzett lehallgatások anyagát.
Így a vádirat visszakerült a Dâmboviţa megyei törvényszékhez, ahol megkezdődik a per alapfokú tárgyalása.

A DIICOT bűnszervezet létrehozása, magas kockázatú drogoknak az országba történő behozatala, ezekkel való kereskedelem, mérgező anyagokkal való kereskedelem, valamint pszichoaktív hatású anyagokkal végzett tevékenységek miatt emelt vádat Gelu Oltean, Vanessa Youness és Thomas Lishman ellen.
Az ügyészek szerint 2017 elejétől 2019 decemberéig a három vádlott Romániában, valamint Spanyolországban, Hollandiában, Franciaországban és Mexikóban összehangoltan tevékenykedő bűnszervezetet működtetett, és tetemes anyagi haszonra tettek szert illegális drogügyleteikkel.
A vádirat szerint a brit állampolgár olyan összejöveteleket készült tartani 2019. december 13-a és 15-e között Vanessa Youness közbenjárásával, amelyeken az Amazonas vidéki népi gyógyászatban használt főzetet, a hallucinogén hatású dimetiltriptamint tartalmazó ayahuascát is fogyasztottak. Az ilyen főzetek a megengedettnél nagyobb mennyiségű arzént, alumíniumot és higanyt tartalmaznak, ezért mérgezőek is. A szeánsz helyszínéül Vanessa Youness Dâmboviţa megyei klinikáját szemelték ki. A résztvevőknek 550, illetve 1100 eurót kellett fizetniük belépőként, attól függően, hogy egy- vagy kétágyas szobában kértek szállást. Eredetileg háromnaposra tervezték az összejövetelt, de csak a december 13-i alkalomra került sor, mert ezt követően lecsaptak rájuk a nyomozó hatóságok.
Az ügyészek szerint az ilyen jellegű szeánszokat - amelyekből húszat tartottak 2019-ben - Thomas Lishman vezette, Vanessa Youness közreműködésével. Utóbbi kezdeményezte a bűnszervezet létrehozását is, élettársa, Gelu Oltean pedig támogatta ebben, az ő feladata volt a törvényesség látszatát kelteni e tevékenységek kapcsán - olvasható a vádiratban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában