UNSAR

2023.10.24. 11:45

Tíz romániai lakosból hét szenvedett a hőségtől és szárazságtól az elmúlt évben

Illusztráció

Agerpres

A romániai lakosság megérzi a klímaváltozás hatásait; leginkább a hőségtől, az aszálytól, a viharoktól és az árvizektől tartanak - derül ki az IRES kedden közzétett felméréséből.
A romániai biztosítótársaságok országos szövetsége (UNSAR) megrendelésére készült szociológiai kutatás szerint a hazai lakosság 43 százaléka tart a hőség, 25 százaléka az aszály, 12 százaléka a viharok, 3 százaléka az áradások és 1 százaléka a vegetációtüzek fenyegetésétől.
Az éghajlatváltozás anyagi és környezeti hatásainak enyhítése érdekében a megkérdezettek 91 százaléka használ energiatakarékos izzókat, 86 százaléka gyűjti szelektíven a hulladékot, 81 százaléka pedig újból felhasználja az újrahasznosítható anyagokat, és biológiailag lebomló csomagolásokat, zacskókat használ.
Népszerűek a csökkentett energiafogyasztású háztartási gépek (79 százalék), a lakás hőszigetelése (74 százalék), alternatív közlekedési módok használata (64 százalék), kevésbé szennyező autó vásárlása vagy használata (21 százalék) és napelemek felszerelése a házak tetejére (10 százalék).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában