Hadiállapot

2023.10.10. 16:22

Románia izraeli nagykövete: Kézben tartjuk a román állampolgárok helyzetét; naponta több százan kérik hazaszállításukat

Forrás: HotNews

Agerpres

Románia izraeli nagykövete, Radu Ioanid szerint kézben tartják az Izraelben lévő román állampolgárok helyzetét, de naponta több százan kérik hazaszállításukat.
A diplomata kedden elmondta, hogy 'nagyszabású terrortámadás" hajtott végre Izraelben a Hamász, amelynek során civileket végeztek ki vagy ejtettek túszul, köztük gyerekeket és öregeket is. A halottak száma megközelíti az ezret, a túszok számát 100-130-ra becsülik.
'Nem tudjuk, mi lesz az északi fronton, egyelőre kisebb összecsapások voltak, az emberek remélik, hogy a libanoni és a szíriai határnál nem fog súlyosbodni a helyzet' - magyarázta.
Ioanid szerint kézben tartják az Izraelben lévő román állampolgárok helyzetét, prioritásként azokkal foglalkoznak, akiknek a háború miatt felfüggesztették a repülőjáratát vagy akik nem akarják megvárni az eredetileg tervezett indulási időpontot, mert nem érzik magukat biztonságban. 'Naponta több száz kérést kapunk, naponta négy-öt repülő indul. (...) Naponta több száz ember távozik, és több száz új kérelmet kapunk. Reméljük, hogy a kollégáinkra és a TAROM légitársaságra nehezedő nyomás néhány napon belül enyhülni fog' - fogalmazott a diplomata.
A TAROM pótjáratokat indított az Izraelben lévő román állampolgárok hazahozatalára, ugyanakkor más, magántulajdonban lévő légitársaságok is üzemeltetnek járatokat.
Ioanid nem javasolja az Izraelbe utazást, hacsak nem családi vagy szakmai okokból történik. 'Nem lehet tudni, hogy a katonai helyzet elfajul-e. És ha igen, és a repülőteret napokra lezárják, nagyon nehéz lesz onnan távozni. Nem lesz lehetetlen, de nagyon bonyolult lesz, Jordánián vagy a haifai kikötőn keresztül' - figyelmeztetett a nagykövet.
Azoknak a román állampolgároknak, akiknek a hazatérti jegye egy távoli időpontra szól, Radu Ioanid azt javasolja, hogy próbáljanak meg mielőbb távozni Izraelből. Akiknek a jegye 72 órán belül érvényesíthető, azoknak viszont azt javasolja, hogy várják meg a menetrendszerinti járatot, feltéve, ha biztonságban érzik magukat, és olyan szállodában laknak, amelynek van óvóhelye.
Ioanid azt is elmondta, hogy Tel-Aviv repülőterén a külügyminisztérium munkatársai segítenek a román állampolgároknak az eligazodásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában