Felmérés

2023.10.26. 08:42

Románia a 40. helyet foglalja el a World Justice Project idei jogállamisági rangsorában

Agerpres

Románia a 40. helyet foglalja el a World Justice Project 2023-as jogállamisági rangsorában.
A nemzetközi civil szervezet felmérése idén a világ 142 országára terjedt ki.
A rangsor első helyét Dánia foglalja el, amelyet Norvégia, Finnország, Svédország és Németország követ.
A lista végén Venezuela, Kambodzsa, Afganisztán, Haiti és a Kongói Demokratikus Köztársaság található.
Az Európai Unió, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás és Észak-Amerika 31 országa közül Románia a 27. helyet foglalja el. A listavezetők Dánia, Norvégia és Finnország, a leggyengébb eredményt pedig Görögország, Bulgária és Magyarország érte el (globális viszonylatban a 73. hely).

A World Justice Project felmérésének eredményei szerint a legtöbb országban - köztük Romániában is - csökkent a jogállamisági index ebben az évben.
Jogállamisági szempontok szerinti lebontásban 2016 és 2023 között az alapvető jogok tekintetében történt a legnagyobb visszaesés, ez a mutató az országok 77 százalékában - Romániában is - romlott. A kormányzati hatáskörök korlátozása tekintetében az államok 74 százaléka, a polgári igazságszolgáltatás tekintetében 66 százalékuk - beleértve Romániát is - ért el gyengébb eredményt.
"Tovább tart a jogállamisági recesszió, amelyet a végrehajtó hatalom túlkapásai, az emberi jogok korlátozása és az emberek igényeit kielégíteni nem képes igazságszolgáltatási rendszerek jellemeznek. Ennek világszerte megfizetik az árát az emberek" - mondta a WJP társalapítója és elnöke, William H. Neukom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában