Emelés

2023.10.01. 14:45

Október elsejétől 3300 lejre nőtt az országos bruttó minimálbér

A kormány csütörtökön elfogadott határozata értelmében október elsejétől 10 százalékkal, 3000-ről 3300 lejre nőtt az országos bruttó minimálbér.

Forrás: cotidianul.ro

Agerpres

Ennek megfelelően a teljes munkaidőre számított minimális órabér a szeptemberi 18,145 lejről 19,96 lejre emelkedett. Az intézkedés 1.867.588 alkalmazottat érint. Az országos bruttó minimálbér nettó összege 1898 lejről 2079 lejre nőtt október elsejétől. Ez nem vonatkozik az építőiparban, mezőgazdaságban és élelmiszeriparban dolgozókra, akik továbbra is az eddigi - külön törvényben meghatározott - minimálbért kapják.

A munkaügyi minisztérium indoklása szerint a minimálbér-emelés célja a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatának kitett munkavállalók számának csökkentése, a foglalkoztatás ösztönzése és a vásárlóerő növelése. Egy tavalyi sürgősségi rendelet előírásai szerint az idei év végéig a minimálbér összegéből 200 lej adómentes.

Pénteken a Concordia munkáltatói szövetség ügyvezető igazgatója, Radu Burnete egy közleményben kifogásolta, hogy a kormány az eddigi gyakorlattól eltérően most nem egyeztetett a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal a minimálbér növeléséről már hónapokkal az intézkedés hatályba lépése előtt, és nem hagyott időt a vállalatoknak felkészülni az átállásra. Ráadásul a minimálbér emelése nem az év elejétől, hanem a tizedik hónaptól lépett hatályba, ami felborítja a munkáltatók idei költségvetését. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában