Számvevőszék

2023.10.23. 13:54

Néhány cselekvési tervet késve fogadott el az egészségügyi minisztérium a koronavírus-járvány idején

Agerpres

Az egészségügyi minisztérium megteremtette a koronavírus-járvány elleni védekezés jogi keretét, néhány cselekvési tervet azonban megkésve fogadott el, ami korlátozta a betegek hozzáférését a legmegfelelőbb kezelésekhez - derül ki egy hétfőn közzétett számvevőszéki jelentésből.
A dokumentum szerint a Covid-19-hez kapcsolódó betegségek kezelésében használt gyógyszerekből megrendelt mennyiség a szállító rendelkezésére álló készlettől, a központosított uniós eljárás keretében beszerzett gyógyszerek esetében pedig a Románia számára megszabott kritériumoktól függött. Az egészségügyi minisztérium megteremtette a koronavírus-járvány elleni védekezés jogi keretét, néhány cselekvési tervet azonban megkésve fogadott el. Ez korlátozta a betegek hozzáférését a legmegfelelőbb kezelésekhez, valamint a kórházak felkészülését a válságos állapotú betegek ellátására. Emellett az állapotfelmérő központokat is késve hozták létre, ezért a kórházak túlterheltekké váltak - olvasható a jelentésben.
E szerint a szaktárca ötféle gyógyszert szerzett be a koronavírusos betegek kezelésére, összesen 1.242.421.000 lej értékben. A beszerzett mennyiség 73 százalékát a Remdesivir nevű készítmény tette ki. "Befolyásolta a készleteket és a gyógyszerek elosztását az, hogy a minisztérium bizonyos időszakokban nem tudta biztosítani a koronavírusos betegek kezeléséhez szükséges megfelelő mennyiségű orvosságot, illetve az is, hogy folyamatosan módosultak a kezelési protokollok" - vélik a számvevőszéki szakértők. Hangsúlyozzák azt is, hogy a minisztérium nem ellenőrizte kellő alapossággal a Covid-betegek kezelésében alkalmazott vírusellenes, gyulladáscsökkentő és immunmoduláns gyógyszerekből felhalmozott kórházi készleteket, ami befolyásolta a további beszerzéseket és a szükségletek összehangolását az egyes gyógyszerfajtákból. Szerintük a Covid-gyógyszerek kórházak közötti szétosztása a minisztérium fertőző betegségekkel foglalkozó bizottságának kritériumai szerint történt, ezek azonban általános jellegűek voltak, nem az egyes gyógyszerfajtákra vonatkoztak.
A jelentés kitér arra is, hogy a járvány alatt a Covid-betegek szükségleteihez igazítva átszervezték az egészségügyi intézményeket, külön részlegeket jelöltek ki a koronavírusos páciensek számára, és a minisztérium növelte az intenzív terápiás ágyak számát. "Mindez olykor negatív hatással volt a nem Covid-betegeknek nyújtott szolgáltatásokra, a nem sürgősségnek minősülő eseteket olykor elhalasztották" - fogalmaznak a dokumentumban.
A Számvevőszék néhány javaslatot is tett az egészségügyi minisztériumnak. Ajánlják egyebek mellett a gyógyszerkészletek pontos nyomon követését, a cselekvési tervekbe foglalt intézkedések hatékonyságának és eredményességének felmérését, valamint egy külön testület létrehozását a hiánycikknek számító gyógyszerek készletének nyomon követésére, a kereslet és kínálat megfigyelésére, szükség esetén alternatív készítmények azonosítására. Javasolják emellett a gyógyszerek, szérumok, vakcinák, fertőtlenítőszerek és a különleges helyzetekben használt egyéb speciális anyagok tartalékának létrehozását és felülvizsgálatát.
A jelentés a 2020. március 1. és 2022. március 1. közötti időszakra terjedt ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában