Új termék

2023.10.04. 16:00

Már kapható a boltokban a marosludasi gyárban előállított cukor

Agerpres

A gazdasági hazafiság egyértelmű bizonyítékának nevezte szerdán Florin-Ionuţ Barbu mezőgazdasági miniszter a marosludasi cukorgyár termelésének újraindítását.
A tárcavezető Dumitriţa Gliga szociáldemokrata párti képviselő társaságában látogatta meg az üzemet.
A miniszter gratulált a cukorgyár tulajdonosainak a termelés újraindításához. Sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ennek köszönhetően a termelőknek van ahol értékesíteniük a cukorrépájukat, az itt dolgozó helybéliek pedig nem veszítik el a munkahelyüket. Hozzátette, a marosludasi gyárban előállított cukor már megtalálható az üzletek polcain, és alig várja, hogy megvásárolja.
A sajtótájékoztatón a gyár egyik tulajdonosa, Mihaela Neagu emlékeztetett, hogy a Brassó megyei botfalusi cukorgyár megvásárlása után társrészvényes lett a marosludasi üzemben, amely múlt hétfőtől szállít cukrot a boltokba, egyelőre a botfalusi márkával ellátott csomagolásban. Mivel idén kisebb mennyiséget termelnek, azt kizárólag a lakosságnak szánják.
Neagu abban bízik, hogy egy-két év múlva, amikor a ludasi gyár eléri a maximális kapacitást, a botfalusi üzemben is újrakezdik a termelést. "Ehhez azonban a román állam támogatására lesz szükség, egyedül nem tudjuk véghezvinni" - tette hozzá. Azt is elmondta, hogy egyelőre a ludasi gyárra összpontosítanak, amely nagyon jó, teljesen automatizált technológiával rendelkezik, és sikerült visszacsábítania egykori fiatal alkalmazottait is.
A maroludasi cukorgyárnak jelenleg 150 állandó és 30 szezonális alkalmazottja van. "Ha növelni tudnánk a kapacitást, és megduplázódna a feldolgozott répa mennyisége, ha olyan kapcsolódó termékeket is tudnánk gyártani, mint a vaníliás cukor vagy a porcukor, akkor az állandó alkalmazottak száma biztosan elérné a 300-at" - mondta a társtulajdonos.
A ludasi cukorgyárat tavasszal vásárolta meg két román vállalkozó a francia Tereos csoporttól, miután tavaly még a bezárásról folytak a tárgyalások. A francia csoport 2012-ben vette meg az üzemet, amely azonban 2014-től minden évben veszteséges volt. A gyár az évek során több közép-romániai megye - többek között Kolozs, Maros, Szeben, Fehér, Brassó és Beszterce-Naszód - termelőinek cukorrépáját dolgozta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában