Program

2023.10.25. 15:21

Közvitán a zöldhét megszervezésének módjára vonatkozó határozattervezet

Agerpres

Közvitára bocsátotta szerdán a tanügyminisztérium a zöldhét megszervezésének módjára vonatkozó határozattervezetet.
Az egyik legfontosabb változás a tavalyi évhez képest, hogy a szülők támogathatják anyagilag a program keretében végzett tevékenységeket a jogi személyiséggel rendelkező szülői szervezeteken keresztül, vagy közbenjárhatnak külső finanszírozás megszerzéséért. Tilos viszont és fegyelmi vétségnek minősül, ha az oktatási intézmény tanulói vagy személyzete pénzt gyűjt a szülőktől erre a célra.
A környezettel szembeni felelősségteljes magatartásra nevelő zöldhét-programot 5 egymást követő munkanapon kell lebonyolítani minden óvodában és iskolában, a tanév oktatási időszakában. A zöldhét nem szervezhető meg azonos időben az Iskola másként elnevezésű, szintén 5 napos programmal.
A zöldhét programja olyan oktatási tevékenységeket tartalmaz, amelyek segítenek az éghajlatváltozás megelőzésében és a környezet védelmében.
Ebben az időszakban olyan tevékenységeket tartanak az oktatási intézményekben, mint például természetismereti órák, viták, szerepjátékok, jövőben játszódó forgatókönyvek kidolgozása, dokumentumfilm-vetítések, kísérletek, élő könyvtárak, fórumszínház, közösségi szolgálati projektek, műhelyek, kirándulások természetvédelmi területekre és mások.
A tanárok a https://www.saptamanaverde.edu.ro/ro honlapon találhatnak eligazítást és segédanyagokat a zöldhét megszervezéséhez.
A platform digitális könyvtárat tartalmaz a környezeti és éghajlati kérdésekkel kapcsolatos forrásokkal, példákkal és tevékenységajánlatokkal, egy interaktív térképet a védett természeti területeken rendelkezésre álló ingyenes szálláshelyekről, és javaslatokat a tevékenységek megtervezéséről, valamint kiértékeléséről.
A zöldhét tevékenységei megtarthatók az iskolában és azon kívül is, tiszteletben tartva az óvodások/tanulók biztonságára vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket. Az iskolán kívüli kirándulásoknak oktatási jellegűnek kell lenniük. Nem engedélyezettek a zöldhét teljes időtartamát lefedő (5 napos vagy annál is hosszabb) kirándulások, illetve az olyan, költségekkel járó, városon kívüli kirándulások, amelyekhez az oktatási intézmény nem jelölte meg a finanszírozási forrásokat" - áll a közvitára bocsátott tervezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában