Medveügy

2023.10.04. 16:48

Két medvetámadás történt rövid időn belül Váradszentmártonban

Tizenkét kecskét ölt meg egy medve kedden este Váradszentmártonban, a Tineretului negyed közelében lévő gazdaságban, alig kétszáz méternyire egy játszótértől. Az esetről Cristian Laza polgármester nyilatkozott a sajtónak.

Illusztráció

BN-összeállítás

„A támadás egy Tineretului negyed melletti háztartásban történt, egy játszótér közelében. A ragadozó 12 kecskét ölt meg. (…) A támadás valószínűleg kedd este történt. A környék lakói később azt mondták, hogy este 8 és 9 óra körül zajt hallottak a megtámadott gazdaság környékéről, de senki sem gondolta, hogy újabb medvetámadásról van szó” – fogalmazott Cristian Laza. A medve a legközelebbi épülettől harminc méternyire csapott le, ráadásul mintegy kétszáz méterre a támadás helyszínétől egy játszótér is van. A hatóságok aggódnak amiatt, hogy a medvetámadás ilyen közel történt a lakóövezetekhez, ráadásul olyan időpontban, amikor az emberek még közlekednek az utcákon. „Ma (szerdán szerk. megj.) a prefektúrán megbeszélést tartunk az összes illetékes hatósággal. Intézkednünk és cselekednünk kell, mielőtt az állatnak emberáldozata nem lesz” mondta Szentmárton polgármestere.

Forrás: ebihoreanul.ro

Ez már a második medvetámadás Szentmárton községben rövid időn belül. Az első eset szeptember 25-én történt, akkor a medve hat kecskét ölt meg egy betfiai farmon. Valószínűleg ugyanaz az állat támadhatott most is, egy fiatal, mintegy 200 kilogrammos példány. Mint ahogy arról már beszámoltunk, Bihar megyében megszaporodtak a medve jelenlétét észlelő esetek. A szakértők szerint a hideg időszak közeledtével a medvéknek egyre több élelemre van szükségük, hogy felszedjék azt a zsírréteget, ami segíti őket átvészelni a telet, és mivel az erdőkben már nem találnak elegendő élelmet, egyre közelebb merészkednek a farmokhoz, gazdaságokhoz. Egyes helyi szakértők szerint a Biharban észlelt medvéket titokban szállították ide ismeretlenek az ország más pontjairól, más szakemberek szerint viszont az állatok egyszerűen ide vándoroltak, mert az országban túlságosan elszaporodott a medvepopuláció, és az erősebb medvék leszorítják a hegyről a gyengébb példányokat, amelyek élelmet keresve csatangolnak az alacsonyabban fekvő vidékeken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában