Változás

2023.10.24. 13:52

Iohannis: Románia polgárai egyre jobban érzik az éghajlatváltozás hatásait

Románia polgárai egyre jobban érzik az éghajlatváltozás hatásait - jelentette ki Klaus Iohannis államfő kedden a Cotroceni-palotában, az Éghajlatváltozás és fejlődés: Románia kilátásai című rendezvényen.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Az elnök rámutatott, a klímaváltozás egyre inkább érezteti hatásait, az emberek egészségi állapotára kiható hőhullámokban, a gazdaságot negatívan befolyásoló aszályokban vagy a jelentős anyagi károkkal járó, olykor emberéleteket követelő viharokban is tetten érhető. Iohannis hangsúlyozta, hogy a klímaátmenetnek „méltányosnak, inkluzívnak és a gazdasági növekedéssel összeegyeztethetőnek” kell lennie.
Emlékeztetett, hogy az esemény keretében ismertetik a Világbank által a kormánnyal és az Elnöki Hivatallal együttműködésben a klímáról és fejlődésről készített országjelentést. Ennek egyik fő következtetése, hogy Romániának lehetősége van javítani az emberek életminőségén és ezzel egyidejűleg végigvinni a klímasemlegesség eléréséhez szükséges dekarbonizációs folyamatot.
A dokumentum ajánlásokat is megfogalmaz. Iohannis szerint ezek ugyanabba az irányba mutatnak, amelyeket jómaga is szorgalmazott a klímaváltozás kezelése kapcsán hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Mint kiemelte, a társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetben levők Romániában és más országokban is jobban ki vannak téve az éghajlati kockázatoknak és kevésbé ellenállók ezekkel szemben. "Ezért olyan új pénzügyi és szociális eszközök létrehozására van szükség, amelyek hatékonyabbak az éghajlatváltozás veszélyeinek leginkább kitett polgárok esetében" - magyarázta.
Az elnök szerint az oktatás és a készségek fejlesztése alapvető fontosságú a zöld átállás sikerességéhez. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a klímaváltozás hatékony kezelése érdekében szükség van egy pártok közötti megállapodásra, amelyben elkötelezik magukat a közép- és hosszú távú klímacélok teljesítése mellett. Emellett egy, az állami intézmények, a civil társadalom, a versenyszféra és az akadémiai közösség közötti partnerséget is szükségesnek tart az államfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában