Konferencia

2023.10.19. 11:40

Iohannis: Biztosítani kell a fiatalok és a gyermekek részvételét a zöld átállás felgyorsításában

Agerpres

Biztosítani kell a fiatalok és a gyermekek részvételét a zöld átállás felgyorsításában - üzente Klaus Iohannis csütörtökön a Climate Change Summit. Solutions for the Future (Éghajlatváltozási értekezlet. Megoldások a jövő számára) című konferencia részvevőinek.
Az államfő gondolatait Alexandra Bocşe államtanácsos tolmácsolta a bukaresti rendezvény megnyitóján.
Iohannis emlékeztetett, hogy az éghajlatváltozás hatása globális, a világ összes országát és nemzetét érinti, és a jelenség hatékony kezeléséhez, a szén-dioxid-mentesítés felgyorsításához határokon átnyúló együttműködésre van szükség.
Az államfő szerint az elmúlt években sikerült megerősítenie Románia éghajlat-diplomáciai szerepét a klíma- és fenntarthatósági csúcstalálkozókon, magas szintű nemzetközi kerekasztal-beszélgetéseken való részvételével. Úgy értékelte, hogy az éghajlatváltozás egyre inkább előtérbe került a romániai közbeszédben és az intézményekben, és egyre többen vállalnak szerepet az klímaváltozáshoz való alkalmazkodást és a jelenség mérséklését elősegítő megoldások keresésében.
Iohannis kifejtette, a bukaresti értekezlet is hozzájárul ehhez a folyamathoz azáltal, hogy egy asztalhoz ülteti az állami intézmények képviselőit, a tudományos élet, az agytrösztök, a nem kormányzati szervezetek, az üzleti élet, valamint a nemzetközi szervezetek szakértőit, akik megvitatják az éghajlatváltozás elleni küzdelem aktuális kérdéseit.
Külön értékelte, hogy az értekezlet eseményeinek egy részét egyetemeken tartják. Szerinte ugyanis a gyermekeket és a fiatalokat aggasztja az éghajlatváltozás és az életükre gyakorolt hatása, ugyanakkor nagyon szívesen vesznek részt a probléma kezelésében. 'Lehetőséget kell biztosítanunk számukra, hogy részt vehessenek a zöld átmenet felgyorsításában, beleértve a megfelelő készségek fejlesztését és az eszközök biztosítását is' - fogalmazott üzenetében az államfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában