Nyomozás

2023.10.03. 07:50

Hét személyt vettek őrizetbe az országba illegálisan behozott hulladékok miatt

Hét személyt vettek őrizetbe a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) temesvári kirendeltségének ügyészei az országba illegálisan behozott hulladékok ügyében végzett 44 vasárnapi házkutatás nyomán.

Forrás: DIICOT

Agerpres

Több helyszínen több mint 48 tonna hulladékot találtak, mobiltelefonokat, iratokat, laptopokat, 73.850 eurót, 66.518 lejt és 600 svájci frankot foglaltak le - közölte hétfő este a Temes megyei rendőr-főkapitányság.
A Környezetvédelmi Őrség több mint 100 ezer lejre szabott ki bírságot, és elrendelte három cég tevékenységének megszüntetését.
A kihallgatások után a bűnszervezet hét vezetőjét őrizetbe vették, és előzetes letartóztatásuk elrendelését kérik a törvényszéktől. A többi gyanúsított ellen (többségük fuvarozó) szabadlábon folytatódik az eljárás.
A DIICOT a rendőrséggel együttműködve 44 helyszínen - többek között különböző cégek székhelyén és telephelyein - tartott házkutatást vasárnap Arad, Bihar, Fehér, Hunyad és Szeben megyében. Az érintett vállalkozásokat azzal gyanúsítják, hogy törvénytelenül hoztak be hulladékot Romániába uniós tagállamokból jelentős haszonszerzés céljából.
A 2021-ben létrehozott bűnszervezet tevékenysége az ország nyugati megyéire és Bukarestre terjedt ki. Tagjai az ügyészek szerint értékesítés és újrahasznosítás ürügyén, a környezetvédelmi előírásokat megszegve hozták be külföldről az újrahasznosításra alkalmatlan hulladékot, veszélyeztetve ezzel a lakosság egészségét és a környezetet.
A DIICOT szerint a bűnszervezet egyik csoportjának feladata az üzletkötés volt. Ők vették fel a kapcsolatot különböző európai vállalatokkal, amelyek az újrahasznosítható vagy hasznosítható hulladéknak álcázott szállítmányokat Romániába exportálták. A bűnszervezet egy másik csoportja azokból a fuvarozókból állt, akik hamisított árukísérő okmányokkal Romániába szállították a legtöbbször ömlesztett, háztartási szemetet is tartalmazó hulladékot. A bűnszervezet harmadik csoportját hulladékok hasznosítására vagy újrahasznosítására szakosodott romániai vállalatok vezetői alkották, akik a szállítmányokat megrendelték.
A lebukás kockázatának csökkentése érdekében a fuvarozók csak hétvégén és általában éjszaka érkeztek a román határhoz, kihasználva az ellenőrzéseket végző személyzet fáradtságát, valamint azt, hogy a környezetvédelmi ellenőrök olyankor nincsenek jelen a határátkelőkön - részletezte a DIICOT.
Közleménye szerint a bűnszervezet ellen indított eljárás során 57, összesen több mint 1500 tonna hulladékból álló illegális szállítmányt talált az ügyészség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában