Kutatási miniszter

2023.10.09. 19:23

Havi 13 millió lejébe kerül a Román Postának az országos minimálbér növelése

Agerpres

A Román Posta vezetőségének jövő hónaptól valamilyen megoldással 13 millió lejjel növelnie kell a vállalat havi bevételét, hogy a minimálbérrel javadalmazott alkalmazottak fizetésén is emelni lehessen - jelentette ki hétfőn Bogdan Ivan kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelős miniszter. A tárcavezető a Romániai Postai Dolgozók Szakszervezete (SLPR) képviselőivel tartott találkozójáról számolt be a sajtónak.
Tájékoztatása szerint abban egyeztek meg, hogy kedden egy újabb találkozón a Román Posta vezetőségével közösen megoldást keresnek a vállalat elbocsátások nélküli átszervezésére. Egyben megállapodnak egy intézkedéscsomagban is a posta bevételének olyan mértékű növelésére, ami fedezze az országos bruttó minimálbér megemelésével járó kiadásokat.
Bogdan Ivan szerint ehhez a vállalat havi bevételeit legalább 13 millió lejjel kellene növelni, és erre a vezetőségnek valamilyen megoldást kell találnia. Ionel Oţelea, a SLPR ügyvivő elnöke elmondta, hogy a szakszervezet a keddi találkozó eredményeinek függvényében dönt a további lépésekről.
A Romániai Postai Dolgozók Szakszervezete hétfőn 10 és 12 óra között sztrájkőrséget szervezett az innovációért és digitalizációért felelős minisztérium épülete előtt. Az akció része annak a tiltakozási sorozatnak, amelyet az október 9-e és 13-a közötti időszakra ütemeztek be.
A postai alkalmazottak elégedetlenségének fő oka "az átlátható, motiváló és diszkriminációmentes bérezési rendszer hiánya", amely a szakszervezet szerint oda vezetett, hogy a Román Posta személyi állományának mintegy 80 százalékát kitevő 17 ezer alkalmazott beosztástól, képzettségtől és szakmai tapasztalattól függetlenül minimálbért kap.
Meglátásuk szerint ugyanakkor fennáll annak a veszélye, hogy a minimálbér 2024. január 1-jétől esedékes emelésével a vállalatot fizetésképtelenségi eljárás alá vonják, vagy tömeges elbocsátások lesznek. A szakszervezet felrója továbbá a koherens fejlesztési és fenntarthatósági politika, illetve az átláthatóság és a kiszámíthatóság hiányát a vállalatirányításban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában