Javaslat

2023.10.17. 12:20

Hallgatólagosan elfogadta a szenátus az államtitkárok számát csökkentő törvénytervezetet

Illusztráció

Agerpres

Hallgatólagosan elfogadta hétfőn a szenátus a közigazgatási törvénykönyvet módosító törvénytervezetet, amely minisztériumonként legtöbb négyre korlátozná az államtitkárok és háromra az államtitkár-helyettesek számát.
A jogszabályjavaslatot három független törvényhozó nyújtotta be a parlamentbe, célja a költségvetési kiadások csökkentése.
A tervezet szavazásra bocsátásának határideje október 11-e volt az első házként megkeresett szenátusban. A határidő túllépése miatti hallgatólagos elfogadását a szenátus hétfői plénumán az ülést vezető Sorin Cîmpeanu, a felsőház alelnöke jelentette be.
A tervezet indoklása szerint a törvénymódosítás hatályba lépésével az államtitkárok száma nem haladná meg a 70-et.
A jogszabály kezdeményezői a miniszterelnök kabinetjének létszámát a jelenlegi 18-ról 12-re, a tárcával rendelkező miniszterelnök-helyettesét 12-ről 8-ra, a tárca nélküli miniszterelnök-helyettesét, a miniszterekét, a kormányfőtitkárét és a miniszterelnöki kancellária vezetőjéét 8-ról 5-re, a kormányfőtitkár-helyettesét 4-ről 3-ra csökkentenék.
A helyi közigazgatásban is karcsúsítanának: a bukaresti főpolgármester kabinetjének létszámát 13-ról 7-re, a megyei tanácselnökökét, a megyeszékhelyek, illetve a bukaresti kerületek polgármestereiét 6-ról 4-re csökkentenék, akárcsak a prefektusi kancellárián dolgozók számát.
A tervezetről a képviselőház szavaz döntő házként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában