Megszavazták

2023.10.30. 20:24

Elfogadta a szenátus a szerencsejáték-ipart szabályozó sürgősségi rendeletet jóváhagyó tervezetet

Első házként elfogadta a szenátus hétfői ülésén a szerencsejáték-ipart szabályozó sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó tervezetet.

Illusztráció

Agerpres

A felsőház nem módosított a kormány által kidolgozott jogszabályon, amelyet 79 támogató és egy ellenszavazattal, 13 tartózkodás mellett fogadtak el a szenátorok.
A szerencsejátékok megszervezését szabályozó 2009/77-es, illetve a Szerencsejátékok Országos Hivatalának létrehozásáról és működéséről szóló 2013/20-as sürgősségi rendeletet módosító és kiegészítő jogszabálytervezet növeli a szerencsejátékok éves licencdíját, illetve az ágazatban tevékenykedő vállalatok letétbe helyezett garanciáit.
A tervezet előírja azt is, hogy csak a Romániában bejegyzett vagy az uniós tagállamokban, az Európai Gazdasági Közösség tagállamaiban és Svájcban bejegyzett, de Romániában állandó székhellyel rendelkező vállalatok kaphatnak engedélyt szerencsejáték működtetésére.
A jogszabályjavaslat arról is rendelkezik, hogy a szerencsejátékokat működtető cégek adóinak 70 százaléka az állami költségvetésbe kerül, 30 százalékát pedig a Szerencsejátékok Országos Hivatala többek között a játékfüggőség megelőzését célzó programok finanszírozására fordítja.
A tervezet ugyanakkor tiltja az alkohol forgalmazását a játéktermekben.
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) módosító javaslatait elvetette a felsőház. Az alakulat szenátorai ellenvetésüknek adtak hangot a rendelet jelenlegi formájával kapcsolatban, és "A szerencsejátékok életeket tesznek tönkre", "A nyerő szelvény az oktatás" feliratú transzparenseket tartottak a magasba a plénum ülésén.
A szenátus ugyanakkor hétfőn hallgatólagosan elfogadta az USR egyik, szintén a szerencsejátékokkal kapcsolatos törvénytervezetét. Ennek értelmében a szerencsejáték-reklámokat a következő üzenetek valamelyikének kell kísérnie: "Család, szociális élet, jólét: készen áll kockára tenni mindezt?", "A szerencsejáték kockázatokat rejt magában: adósság, függőség, magány". A tervezet felsőházi elfogadásának határideje október 26-án lejárt, és mivel addig nem bocsátották szavazásra, hallgatólagosan elfogadottnak minősül.
A kormány rendeletét jóváhagyó törvénytervezetről és az USR jogszabály-javaslatáról is a képviselőház szavaz majd döntő házként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában