Internethasználat

2023.10.03. 17:31

Ciucă: Valós problémát orvosolna a gyermekek online biztonságáról szóló törvénytervezet

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Nicolae Ciucă, a szenátus elnöke kedden kijelentette, hogy a gyermekek online biztonságáról szóló jogszabályjavaslat valós problémát orvosolna. A politikus erről egy vitán beszélt, amit a törvénytervezet beterjesztője, Nicoleta Pauliuc védelmi szakbizottsági elnök kezdeményezett a felsőházban.
Ciucă kifejtette, hogy számos tanulmány szerint az internethez való ellenőrizetlen hozzáférésnek káros hatása van a gyerekekre, a törvénytervezet pedig ezeket a hatásokat korlátozná. Hangsúlyozta, hogy egy ilyen jellegű jogszabályjavaslatra nem szabad a generációk közötti konfliktusok perspektívájából tekinteni. „Sajnos még mindig sok olyan szülő van, aki nincs tisztában azzal, hogy milyen veszélyek leselkednek a gyermekeire, ha teljesen ellenőrizetlenül interneteznek, de még mindig sokan vannak olyanok is, akik szerint bármilyen szabályozás a gyermekek szabadságának és fejlődésének korlátozását jelentené” - jelentette ki.
A volt kormányfő hozzátette, hogy az ilyen viták haszna nemcsak magának a problémának és a lehetséges technikai megoldásoknak a megvitatásában rejlik, hanem a társadalom tájékoztatásában és tudatosításában is.
Ciucă a törvénytervezetet 'időszerű' és 'bátor' kezdeményezésnek nevezte, amelyik egy valós társadalmi problémát orvosolna. Kijelentette, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökeként támogatni fogja a jogszabályjavaslat elfogadását a szakértőkkel és az érintettekkel - gyermekekkel és szülőkkel - való konzultációk után.
Felhívta ugynakkor arra a figyelmet, hogy a gyermekek internethasználata által felvetett problémákat interdiszciplináris módon kell kezelni. Hozzátette, hogy nem könnyű megoldásokat találni, mivel az emberek online tevékenységének bármilyen szabályozása a szabadság védelméről szóló vitákhoz vezet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában