Találkozó

2023.10.02. 12:05

Ciolacu: Románia reformok előtt áll, szükség van az egyházak szerepvállalására

Forrás: Facebook/Marcel Ciolacu

Agerpres

Románia 'nagy változások' előtt áll, amelyek megtételéhez szükség van a felekezetek részvételére, szakértelmére és látásmódjára is - jelentette ki az egyházfőkkel tartott hétfői találkozóján Marcel Ciolacu.
A miniszterelnök kifejtette, kormánya olyan Romániát szeretne, ahol a szociális segítségnyújtás 'nem üzlet', hanem empátiára, etikára és az embertársak jóléte iránti érzékenységre épül. 'Egy olyan Romániát, amelyben a hitbeli különbözőségek nem népünk fejlődésének akadályai, hanem a mások megismerésének, megértésének és elfogadásának hídjai. És nem is találhatnék jobb modellt annál, mint amit önök együttesen inspirálnak' - fogalmazott Ciolacu.
A kormányfő köszönetet mondott a felekezetek képviselőinek a társadalmi szerepvállalásukért. Meggyőződését fejezte ki, hogy a kormány a jövőben is együtt tudni működni az egyházakkal a kiszolgáltatott embereket támogató programok kidolgozásában.
A miniszterelnök kiemelkedőnek nevezte a felekezetek szerepét a rendszerváltás utáni Románia társadalmi, kulturális, oktatási és mindenekelőtt spirituális életének alakításában, amit szerinte az is mutat, hogy a romániaiak 99 százaléka valamelyik egyház tagja.

Beszélt arról is: tudomása van az egyházaknak arról a 'jogos' kéréséről, hogy világi alkalmazottaik fizetését emeljék meg az országos minimálbér szintjére, és erre megoldást ígért. Ugyanakkor arról biztosította az egyházi vezetőket, hogy kormánya továbbra is támogatni fogja a templomok építését és felújítását, illetve a felekezetek oktatási és kulturális tevékenységét.
Nem utolsó sorban megerősítette a román állam elkötelezettségét az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás, a gyűlöletbeszéd megelőzése és leküzdése iránt. 'Szeretném, ha már nem léteznének ilyen megnyilvánulások a román társadalomban' - jelentette ki Cioacu. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában