Törvény

2023.10.20. 14:32

Ciolacu: A különnyugdíjak törvényének kihirdetése 3 milliárd eurós európai támogatáshoz juttatja Romániát

Forrás: Facebook/Marcel Ciolacu

Agerpres

A különnyugdíjakat szabályozó törvény az országos helyreállítási terv (PNRR) idei mérföldkövei közül a legnehezebb és legfontosabb volt - jelentette ki a pénteki kormányülésen Marcel Ciolacu. A miniszterelnök azt mondta, a különnyugdíjak törvénye, amelyet csütörtökön hirdetett ki az államfő, az országos helyreállítási terv idei mérföldkövei közül 'a legnehezebb és legfontosabb volt', és ettől függ 3 milliárd euró kifizetése. „Életbevágóan fontos számunkra az európai pénz” - szögezte le.
Mint elmondta, a szállításügyi minisztériumnak például 800 millió lejt kell átutalniuk pénteken a kormány tartalékalapjából, hogy folytatni tudják a szállításügyi beruházásokat. „Ezért fontos, hogy az autópályák építéséhez más külső forrásokat is bevonjunk” - mondta Ciolacu.
Hozzátette, hogy a pénteki kormányülésen jóváhagyják a Románia és az Európai Beruházási Bank közötti, 200 millió euró értékű finanszírozási szerződésről szóló memorandumot is. A pénzt az A3-as, Brassó-Marosvásárhely-Kolozsvár-Nagyvárad autópálya kivitelezésére fordítják.
Ciolacu azt is elmondta, az európai beruházások és projektek minisztériumának 500 millió lejt utalnak át a legfontosabb beruházások állami társfinanszírozásának fedezésére, és ezzel több mint félmilliárd eurós európai kifizetéseket gyorsítanak fel. 'Így jó úton haladunk afelé, hogy az idén véget érő pénzügyi időszakban meghaladjuk a 90 százalékos abszorpciót' - mondta a miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában