ANPM

2023.10.07. 16:01

Az USR magyarázatot vár a környezetvédelmi minisztériumtól a levegőminőséget mérő készülékekkel kapcsolatban

Agerpres

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) magyarázatot vár a környezetvédelmi minisztérium és a környezetvédelmi ügynökség (ANPM) képviselőitől arra, hogy miért nem működnek az ország több településén a levegőminőség-mérő készülékek.
Az ellenzéki párt szombati közleménye szerint az alsóház környezetvédelmi bizottságának alelnöke, Diana Buzoianu képviselő ismét indítványozta a szaktárca és az ANPM képviselőinek meghívását a parlamentbe, miután az előző ülésszakban a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta többség egy hasonló kezdeményezését figyelmen kívül hagyta.
"A hatóságok képviselői hónapok óta megfutamodnak a parlamenti vita elől. Nem lehet eltitkolni a mindannyiunk által belélegzett levegővel kapcsolatos adatokat. Nem tehetünk úgy, mintha a probléma nem létezne, csak azért, mert megszűnt az adatgyűjtés. A probléma továbbra is fennáll, sokan idő előtt meghalnak a légszennyezés miatt" - fogalmaztak.
Az USR szerint a hatóságoknak nincs már szerződésük a levegőminőséget mérő állomások karbantartására, és azt állítják, hogy nincs pénzük új szűrőkre.
Az alakulat közleménye szerint az ország több városából, köztük Bukarestből, Nagyváradról, Iaşi-ból és Craiováról is érkeztek jelzések arról, hogy a levegőminőséget mérő állomásoknál felmerült rendellenességek miatt hosszú időszakokra leállt az adatok gyűjtése. A "rendszerszintű problémát" haladéktalanul meg kell oldani, annál is inkább, hogy Románia ellen kötelezettségszegési eljárás van érvényben bizonyos városok légszennyezettsége miatt - érvelt az USR.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában