Megbeszélés

2023.10.30. 16:41

Az állampolgárok számára megfelelő igazságszolgáltatási rendszerről tárgyalt Věra Jourová és Alina Gorghiu

Forrás: Facebook/Alina Gorghiu

Agerpres

Věra Jourová EB-alelnökkel találkozott hétfőn Alina Gorghiu igazságügyi miniszter. A megbeszélések fő témája az állampolgárok számára megfelelő igazságszolgáltatási rendszer kiépítése volt. A találkozón részt vettek az ország legjelentősebb ügyészségeinek vezetői is.
Az igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa és alelnöke bukaresti látogatása során Alina Gorghiu igazságügyi miniszter mellett Daniel Grădinaruval, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnökével, Alex Florenţa legfőbb ügyésszel, Marius Voineaggal, az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjével és Alina Albuval, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) vezetőjével is találkozott.
A közlemény szerint a megbeszélés fő témája az állampolgárok számára megfelelő igazságszolgáltatási rendszer kialakítása volt, ami Románia és az Európai Bizottság közös érdeke.
Az igazságügyi miniszter megemlítette, hogy az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (MCV) lezárása kulcsfontosságú stratégiai cél volt Románia számára, amelyet sikerült 'kipipálni'.
Szó esett az igazságügyi törvényekről is, amelyről Alina Gorghiu kijelentette, hogy fordulópontot jelentettek a romániai igazságszolgáltatási rendszer számára. Hangsúlyozta, hogy a jogállamisági jelentés tekintetében fontos az egyforma mérce alkalmazása minden tagállammal szemben.
'Folytatjuk az igazságszolgáltatási rendszer korszerűsítését és javítását. Gondoskodunk arról, hogy továbbra is szilárd, érdemi előrelépést érjünk el' - fogalmazott az igazságügyi miniszter, hozzátéve, hogy kiemelt figyelemmel kezelik a DNA és a DIICOT hatékony működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában