Árrés

2023.10.09. 20:20

Az alapélelmiszerek árréskorlátozásáról szóló sürgősségi rendelet meghosszabbítására készül a kormány

Október végéig minden bizonnyal meghosszabbítja a kormány az alapélelmiszerek árréskorlátozásáról szóló sürgősségi rendelet hatályát - jelentette ki hétfőn a mezőgazdasági miniszter.

Illusztráció

Agerpres

Florin Barbu rámutatott, a sürgősségi rendelet október végéig érvényes, de tervezik a meghosszabbítását. Erről tárgyalni fognak a kiskereskedőkkel és a feldolgozókkal, akikkel arról is egyeztetnek, hogy új termékek is kerüljenek fel a korlátozott árú alapélelmiszerek listájára. A miniszter szerint elsősorban a téli ünnepek idején kelendő termékekről van szó.
A tárcavezető úgy véli, a rendelet jó hatással volt a piacra. Emlékeztetett, hogy múlt héten az adóhatóság megbírságolt egy kiskereskedőt, mert 42 százalékos árrést alkalmazott a listán szereplő alapélelmiszerekre. "Gondoljanak bele, mi lenne, ha csak egy megállapodást kötöttünk volna, és nem lenne jogi keret a szabályok ellen vétő feldolgozók és kiskereskedők szankcionálására" - jegyezte meg.
A 14 alapélelmiszer árréskorlátozásáról szóló sürgősségi rendelet augusztus 1-jén lépett hatályba, és a következő termékekre vonatkozik: 300-500 grammos fehér kenyér, 1,5 százalék zsírtartalmú tehéntej (1 l), tehéntejből készült telemea sajt, tehéntejből készült, 3,5 százalék zsírtartalmú joghurt, legfeljebb 200 grammos kiszerelésben, 000-s fehér búzaliszt (1 kg), kukoricadara (1 kg), M méretű tyúktojás (10 darabos kiszerelés), napraforgóolaj (1 l), friss csirkehús, friss sertéshús, friss zöldség (paradicsom, uborka, vöröshagyma, szárazbab, sárgarépa, kaliforniai paprika, kápiapaprika), friss gyümölcs (piros és Golden alma, szilva, görögdinnye, csemegeszőlő), fehér burgonya, cukor (1 kg). Az előírások megsértése - amennyiben nem minősül bűncselekménynek - 100.000 és 2.000.000 lej közötti bírsággal büntethető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában