INS

2023.10.12. 12:24

Augusztusban 34 lejjel 4531 lejre csökkent a nettó átlagbér Romániában

Illusztráció

Agerpres

Idén júliushoz viszonyítva 34 lejjel (0,8 százalékkal) 4531 lejre csökkent augusztusban a nettó átlagbér Romániában - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
A bruttó átlagbér 7258 lej volt augusztusban, 59 lejjel (0,8 százalékkal) kisebb, mint egy hónappal korábban.
A legnagyobb nettó átlagbért - 10.419 lejt - az IT ágazatban jegyezték, a legkisebbet - 2542 lejt - a vendéglátóiparban.
Az előző év azonos hónapjához képest 15,2 százalékkal nőtt a nettó átlagfizetés az országban.
Augusztusban a gazdasági ágazatok többségében csökkent a nettó átlagfizetés az előző hónaphoz képest. Ezt a különféle alkalmi juttatások, a természetbeni és pénzbeli juttatások, valamint a nettó nyereségből származó összegek és egyéb juttatások (beleértve az utalványokat is) alakulása befolyásolta. A nettó átlagbér csökkenéséhez a vállalatok bevételeinek visszaesése is hozzájárult - közölte az INS.
A legnagyobb mértékben, 18,2 százalékkal a szénkitermelésben csökkent az átlagbér; 4 és 5,5 százalék közötti csökkenés következett be a textiltermékek, a bőrmegmunkálás és bőrdíszmű-gyártás iparában, a teherjárművek, utánfutók gyártásának ágazatában, a légi szállításban.
A legjelentősebb átlagbér-növekedést (14,6 százalék) az ércbányászat ágazatában regisztrálták. Továbbá 5 és 9,5 százalék közötti bérnövekedést jegyeztek a nyers kőolaj és földgáz kitermelésének ágazatában, a szárazföldi és vezetékeken keresztül történő szállítás területén, a fémiparban.
Ami a közalkalmazotti szférát illeti, a közigazgatásban 1,5 százalékkal, a tanügyben 1,1 százalékkal csökkent az átlagbér augusztusban júliushoz képest, az egészs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában