Szakmai konferencia

2023.10.25. 13:03

Államtitkár: Mintegy 20 ezer szakemberre lenne még szüksége a romániai IT-piacnak

Illusztráció

Agerpres

Romániában évente mintegy 7-8 ezer informatikus szerez egyetemi oklevelet, de a romániai IT-piacnak legalább 20 ezer szakemberre lenne még szüksége - jelentette ki szerdán a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium egyik államtitkára.
Bogdan Mihai Dumea egy szakmai konferencián elmondta, több olyan projekt van folyamatban az országban, amelyek a köz- és magánszolgáltatások digitalizációját célozzák. Emlékeztetett arra is, hogy internetlefedettség tekintetében az ország az uniós élmezőnybe tartozik, a háztartások több mint 95 százalékában elérhető a világháló. Jól teljesít Románia az egyetemről kikerülő frissdiplomások számának tekintetében is: évente 7-8 ezer informatikus szerez oklevelet, de a hazai piac folyamatosan növekszik, jelenleg mintegy 20 ezer szakemberre lenne még szükség - magyarázta.
Az államtitkár beszélt arról is, hogy a minisztérium kiemelt figyelmet szentel a mesterséges intelligenciának, "amely minden lehetséges módon forradalmasítani fogja az életünket, számos lehetőséget fog megnyitni, de érzékeny helyzeteket is teremthet". Közlése szerint a szaktárca kidolgozza a mesterséges intelligenciával kapcsolatos országos stratégiát, amely biztosítani fogja a technológia helyes és etikus alkalmazását. "Ugyanakkor meg kell bizonyosodnunk arról is, hogy ez minden állampolgár számára hozzáférhető lesz és a javukat fogja szolgálni" - magyarázta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában