Schengen

2023.10.19. 11:17

A romániai EP-képviselők nem bíznak Románia idei schengeni csatlakozásában, de nem tartanak kizártnak kedvező fejleményeket

Illusztráció

Agerpres

A romániai EP-képviselők nem bíznak abban, hogy a Bel- és Igazságügyi Tanács decemberi ülésén döntés születik Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról, de nem tartanak kizártnak olyan fejleményeket, amelyek végül a schengeni térség bővítéséhez vezetnek.
A román újságírókkal tartott szerdai sajtóbeszélgetésen Victor Negrescu szociáldemokrata EP-képviselő elmondta, hogy szerinte négy forgatókönyv létezik Románia schengeni csatlakozására. Az optimista forgatókönyv szerint az ország decemberben felvételt nyer a belső határellenőrzés nélküli térségbe.
A második forgatókönyv szerint pozitív döntés születik decemberben, de nem egy azonnali, hanem egy későbbi csatlakozásról. Negrescu szerint ez esetben két változat lehetséges: az egyik szerint Romániát 2025. január elsejétől, az ausztriai parlamenti választások után veszik fel a térségbe, a másik szerint az ország több lépésben, első körben a nemzetközi repülőtereivel csatlakozna az övezethez.
A harmadik forgatókönyv az EP-képviselő szerint a döntés elhalasztása 'a jövő év első felére vagy későbbre'. A negyedik pedig Románia csatlakozásának decemberi elutasítása. Ez esetben Negrescu szerint Bukarestnek az Európai Unió Bíróságához kell fordulnia az Európai Bizottság és az Európai Parlament támogatásával.
A politikus elmondta, hogy Románia a Bel- és Igazságügyi Tanács csütörtöki ülésén is ki fog állni az ügye mellett, de szerinte a 'kulcsmozzanat' a csatlakozás kérdésében a testület decemberi ülésén várható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában