NATO

2023.10.23. 15:08

A nagyszebeni többnemzetiségű hadtest parancsnoka szerint hétfőtől a románok és a bolgárok nagyobb biztonságban érezhetik magukat

Agerpres

Dragoş Dumitru Iacob vezérőrnagy, a nagyszebeni délkeleti többnemzetiségű hadtest parancsnoka hétfőn kijelentette, hogy románok és a bolgárok egyaránt nagyobb biztonságban érezhetik magukat a NATO-parancsnokság működőképessé válásával.
Nagyszebeni sajtótájékoztatóján a tábornok elmondta, a parancsnokság arra törekszik majd, hogy részt vegyen a város közösségi életében. Kifejtette: a parancsnokság Nagyszebenbe telepítése nemcsak a megyeszékhely lakóinak biztonságát növeli, hanem az összes román és bolgár állampolgárét is, a hadtest fő feladata ugyanis Románia és Bulgária védelme.
A vezérőrnagy tájékoztatása szerint az ukrajnai háború miatt a hadtestparancsnokságot a tervezettnél egy évvel korábban tette működőképessé a NATO. 'Most készen állunk teljesíteni azokat a küldetéseket, amelyeket a tervezéskor nekünk szántak' - jelentette ki. Magyarázata szerint a parancsnokság feladata háború esetén irányítani a NATO-erők szárazföldi műveleteit Románia és Bulgária területén.
'Ha a helyzet úgy kívánja, készek vagyunk fegyverrel megvédeni Románia és Bulgária területét. Kétségtelenül ez a küldetésünk. Reméljük, hogy soha nem lesz rá szükség, de ha mégis, biztosítom önöket, hogy az általam irányított parancsnokság a szövetséges erőkkel együtt megteszi, amit meg kell tennie, és megvédi ezt az országot és Bulgáriát' - nyilatkozta Dragoş Dumitru Iacob.
A tábornok elmondta azt is, hogy a nagyszebeni délkeleti többnemzetiségű hadtest költségvetése 350 millió euró, és 17 tagállam - köztük Románia - katonái alkotják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában