Ítélet

2023.10.11. 14:33

A legfelsőbb bíróság jogerősen megerősítette, hogy megalapozott volt Tőkés László állami kitüntetésének visszavonása

Archív felvétel

Forrás: EMNT

Agerpres

Jogerősen elutasította szerdán a legfelsőbb bíróság Tőkés László fellebbezését a volt püspök állami kitüntetését visszavonó elnöki rendelet megsemmisítése ügyében.
A bukaresti ítélőtábla tavaly októberben elsőfokon elutasította Tőkés László keresetét, amelyben az állami kitüntetését visszavonó elnöki rendelet megsemmisítését kérte.
A volt püspök és európai parlamenti képviselő azután fordult a bírósághoz, hogy Klaus Iohannis államfő 2016 márciusában visszavonta a Románia Csillaga érdemrendet, amit az 1989-es temesvári forradalom kirobbantásában játszott szerepéért kapott Traian Băsescu államfőtől.
Klaus Iohannis az érdemrend becsületbíróságának 2013. november 20-ai határozatára hivatkozva írta alá a kitüntetés visszavonásáról szóló elnöki rendeletet.
A becsületbíróság azért javasolta Tőkés László kitüntetésének visszavonását, mert 2013-ban Tusványoson arra kérte Orbán Viktor kormányfőt, hogy Magyarország vállaljon 'védhatalmi' szerepet Erdély érdekében, ahogyan Ausztria tette Dél-Tirol esetében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában