Ügyvédsztrájk

2023.10.04. 17:26

A kamarák szövetségének elnöke: A polgárok jogaiért tiltakozunk

A Romániai Ügyvédi Kamarák Szövetségének (UNBR) elnöke, Traian Briciu az AGERPRES-nek szerdán adott interjúban kijelentette, szükség van egy 'igazságügyi paktumra' az igazságszolgáltatás ügyvédek által tapasztalt működési zavarainak a megoldására.

Illusztráció

Agerpres

A szakmai szervezet vezetője annak kapcsán nyilatkozott erről, hogy szerdán zajlik az 'Egy nap ügyvédek nélkül! A nap, amikor az igazságszolgáltatás nem létezik' elnevezésű akció, amelynek keretében az ügyvédek 24 órás munkabeszüntetéssel kívánják felhívni a figyelmet a hivatásuk gyakorlását akadályozó nehézségekre.
Traian Briciu kifejtette, hogy az igazságszolgáltatásról szóló korábbi társadalmi viták szinte soha nem a védelemhez való jog szempontjából közelítették meg a kérdést. A szerdai kampány ezt a hiányosságot kívánja pótolni.
Az UNBR elnöke elmondta, hogy a bíróságok és ügyészségek többsége megértően fogadta az ügyvédsztrájkot, annak ellenére, hogy az ügyvédek elégedetlenségének egy része ezeknek az intézményeknek a működéséhez kapcsolódik. Például ahhoz, hogy a bíróságok késve indokolják meg az ítéleteket, a hivatalból kinevezett ügyvédek pedig még a márciusi honoráriumukat sem kapták meg - mondta Traian Briciu, hozzátéve: tisztában vannak azzal, hogy ezekért a problémákért nem a bíróságok vagy ügyészségek tehetők felelőssé. 'A valóságban az igazságszolgáltatás nemcsak a bíróságok, ügyészek vagy ügyvédi irodák munkáját jelenti, a rendszer magában foglalja a törvényhozást, a végrehajtó hatalmat, az igazságszolgáltatást és az igazságszolgáltatás hatalmi ágának partnereit, azaz az ügyvédeket' - magyarázta.
A szakmai szervezet elnöke szerint az ügyvédek kifogásolják a bírósági eljárási illetékek rendszerének aránytalanságait. Példaként említette, hogy a vagyonmegosztási perek bélyegilletéke igen magas, ami korlátozza szerinte a polgárok hozzáférését az igazságszolgáltatáshoz. "Nem apróságokat teszünk szóvá. (...) Valójában a polgárok jogaiért tiltakozunk" - fogalmazott.

Traian Briciu kifejtette, egy 'igazságügyi paktumra' van szükség az igazságszolgáltatás működési zavarainak megoldására, és ennek kidolgozásába be kell vonni az állam mindegyik hatalmi ágának képviselőit. Ezt azzal magyarázta, hogy a rendellenességek egy részének a kiküszöbölése a kormány vagy a parlament feladata. Így például a hivatalból kinevezett ügyvédek honoráriumáról a kormánynak kellene gondoskodnia, a bélyegilletékek módosításához pedig a parlamentre van szükség. Hangsúlyozta, hogy a problémákat nem lehet majd egyik napról a másikra megoldani. 'Nem az a fontos, hogy meddig tart, hanem az, hogy mikor indítjuk el ezt a folyamatot' - jelentette ki az UNBR elnöke. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában