Légirendészet

2023.09.30. 11:58

Ukrajna felé tartó orosz drónrajok miatt riasztották Tulcea és Galac megye lakosságát

Illusztráció

Agerpres

A védelmi minisztérium (MApN) péntek este riasztotta a légirendészetet, miután a román határ közelében Ukrajna felé tartó orosz drónrajokat észleltek, és felkérte a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőségét, hogy figyelmeztesse erre a Ro-Alert rendszeren keresztül Tulcea és Galac megye lakosságát.
A minisztérium szombati közleménye szerint a hadsereg radarjai illetéktelen behatolást észleltek a román légtérben, Galac térségében. A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőségét 22,38-kor kérték fel a két megye lakosságának figyelmeztetésére. A riasztást 01,41-kor fújták le.
Galac térségébe az éjszaka folyamán katonákat, csendőröket, rendőröket és határrendészeket vezényeltek esetleges drónmaradványok felkutatására. 'Eddig nem azonosítottak a légtérből román területre zuhant tárgyakat. A keresés ma folytatódik' - tájékoztatott a védelmi minisztérium.
Szombat reggel Galac megye prefektusa, Claudiu Sorin Gavril a sajtónak azt nyilatkozta: az éjszaka folyamán lakossági bejelentés érkezett a 112-es segélyhívószámon arról, hogy 'valaki látott lezuhanni egy tárgyat' a Dimitrie Cantemir lakótelephez közeli mezőre. A helyszínt a hatóságok átvizsgálták, de nem találtak drónmaradványokat - tette hozzá a kormánymegbízott.
Szintén szombat reggel Brăila megye prefektusa, Iulian Timofei közleményben nyugtatta meg a lakosságot arról, hogy nincs okuk pánikra a Galacot érintő riasztás miatt.
A temesvári munkalátogatáson tartózkodó Marcel Ciolacu miniszterelnök szombat délelőtt a sajtónak megerősítette, hogy a hatóságok nem találtak drónmaradványokat Galac térségében. A lakosság figyelmeztetését az orosz dróntámadásokra természetesnek nevezte. "Lesznek még riasztások, ez normális, mert ez egy háborús állammal határos vidék" - jelentette ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában