Tájékoztatás

2023.09.07. 11:58

Szatmár megye: gázok és termálvíz tör felszínre Felsőszoporon

Forrás: Illusztráció

Agerpres

Gázok törnek a felszínre termálvízzel együtt a Szatmár megyei Felsőszoporon. A prefektusi hivatal tájékoztatása szerint a gázokat tartalmazó termálvíz egy régebbi, 30 méter mély kútból tör fel, amelyet a közelben lévő töltőállomás dolgozói ki akartak tisztítani. A prefektusi hivatal szerint a gázok nem veszélyesek, és nincs szükség a lakosság kilakoltatására.
Altfatter Tamás alprefektus azt nyilatkozta egy sajtótájékoztatón, hogy a kút egy magántulajdonban lévő üzemanyag-töltőállomás tulajdonában van, és a gázok a termálvízzel együtt bizonyos munkálatok végzésekor kezdtek a felszínre törni.
Az alprefektus tájékoztatása szerint a benzinkút közelében lévő fúrt kútból folyamatosan szivárgott a víz, ezt a kutat akarták kitisztíttatni a benzinkút működtetői. A beavatkozás hatására a termálvíz mellett homok és gázok is feltörtek. A gázok koncentrációja változó, hol közel van a nullához, hol nagyobb.
A környéket 800 méteres körzetben lezárták.
Romeo Pop alprefektus azt mondta, a szakemberektől kapott információk szerint a gázok nem veszélyesek, így nincs szükség a környéken élők kilakoltatására. A felsőszopori töltőállomás működését szüneteltetik a kockázatok elkerülése érdekében - közölte a Szatmár megyei katasztrófavédelem.
A helyszínre a katasztrófavédelem több csapatát és katonákat vezényeltek ki.
A Felsőszopor térségén át vezető 19A jelzésű országutat szerda este lezárták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában