EJEB-döntés

2023.09.27. 16:02

Simion: Egyetlen európai bíróságnak sincs joga a romániai házasságokról dönteni

Illusztráció

Agerpres

George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke szerdán kijelentette, hogy 'egyetlen európai bíróságnak sem áll jogában' dönteni a Romániában kötött házasságokról, hozzátéve, hogy tiszteletben tartja azokat az uniós államokat, ahol engedélyezett az azonos neműek házassága, amennyiben ezek a házasságok 'ezen államok területén fejtik ki hatásukat'.
Az ellenzéki parlamenti képviselő kritikával illette ennek kapcsán Cătălin Predoiu és Alina Gorghiu volt és jelenlegi liberális igazságügyi minisztert, amiért nem védelmezték ebben az ügyben Románia álláspontját.
'2018-ban, a családról szóló népszavazáson azt mondták nekünk, hogy túlzásokba esünk, hogy soha nem láthatunk majd olyan házasságot Romániában, amelyet nem férfi és nő között kötöttek meg. Az AUR 2024-től kormányon lesz, és az AUR úgy gondolja, hogy egyetlen európai bíróságnak sem áll jogában dönteni a romániai házasságokról' - nyomatékosította Simion.
Az AUR elnöke szerint, ha külföldi igazságszolgáltató intézmények döntenek arról, hogy 'a románoknak mi a jobb', az azt jelenti, hogy 'a románok már nem urak saját hazájukban'.
Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) idén május 23-án ítélte el Romániát, amiért elutasítja az azonos nemű párok kapcsolatának polgári jogi elismerését. A testület megállapította, hogy a román állam megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikkét, amely a családi és a magánélethez való jog tiszteletben tartását írja elő.
Az EJEB megállapította, hogy Romániának kötelessége biztosítani az azonos neműek kapcsolatainak polgári jogi elismerését és megfelelő védelmét, még akkor is, ha a védelem formáját és típusát illetően bizonyos mérlegelési jogköre van. A kormánynak az azonos neműek házasságával kapcsolatos érvei közül egyik sem írhatja felül a panaszosoknak a kapcsolatuk elismeréséhez fűződő érdekét - írták a május 23-i határozatban.
Augusztusban a román állam fellebbezett az EJEB Nagykamarájánál az ítélet ellen, a Nagykamara bírái azonban elutasították az óvást.
Az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt a külügyminisztérium képviseli a román kormányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában