Koronavírus

2023.09.19. 08:56

Rafila: Magas a koronavírusos esetek száma, de csökkeni fog, nem lesz újra kötelező a maszk viselése

Archív felvétel

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfőn kijelentette, hogy körülbelül két hét múlva a koronavírusos esetek száma csökkeni fog, és a maszk viselését nem teszik újra kötelezővé. A parlamentben nyilatkozó tárcavezető közölte, hogy jelenleg naponta 2000 új fertőzéses esetet regisztrálnak. Ez szerinte jelentős szám, amely miatt tanácskozást is összehívott a kórházak és a megyei egészségügyi igazgatóságok vezetőivel, de két hét eltelével mérséklődni fog.
Rafila elmondta, hogy a kórházakban elegendő ágy van a Covid-betegek kezelésére. A helyzetet szerinte megkönnyíti, hogy a jelenleg terjedő koronavírus-mutációk nem okoznak súlyos megbetegedését, illetve a lakosságban is kialakult egy fajta immunitás. A krónikus betegek figyelmét viszont felhívta arra, hogy tünetek esetén mielőbb forduljanak a háziorvosukhoz.
A koronavírus mutációira kifejlesztett, hazai készletekben lévő oltásról a miniszter elmondta, hogy vakcinát főként a társbetegségekben szenvedő személyeknek ajánlják. Hozzátette: mivel az oltásból kevés fogy, a minisztérium azt fontolgatja, hogy tegyék hozzáférhetővé a patikákban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában