Államkassza

2023.09.27. 17:41

Pénzügyminiszter: A bankokra kivetendő 2 százalékos árbevétel-arányos adó 350 millió lej többletbevételt eredményez

Agerpres

A bankokra két évre kivetett 2 százalékos árbevétel-arányos adó 350 millió lej, az olaj- és földgázipari vállalatokra kivetett, forgalmuk 0,5 százalékának megfelelő többletadó pedig további 600 millió lej többletbevételt biztosítana az államkasszának - jelentette ki szerdán Marcel Boloş pénzügyminiszter.
A tárcavezető azt is elmondta, hogy az ásványi nyersanyagok kitermeléséért fizetett bányajáradékokat érintő módosítások egy következő intézkedéscsomag részét képezik majd. Mint kiemelte, igazságtalannak tartja, hogy a román állam a 36 különböző ásványkincse kitermelése után évente mindössze 336 millió lejhez jut. Ugyanúgy az is méltánytalan, hogy a román állam tulajdonában lévő 300.000 hektár termőföld mindössze 2,5 millió lejt hozzon évente. Ez a nyugdíjakra, a tanári, orvosi fizetésekre költhető kereteket szűkíti le - jelentette ki a pénzügyminiszter.
A deficitcsökkentő intézkedéseket tartalmazó törvénytervezet értelmében, amelyért kedden felelősséget vállalt a kormány, a következő két évben (2024-ben és 2025-ben) az árbevételük 2 százalékának megfelelő adót vetnének ki a bankokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában