Kormányülés

2023.09.14. 12:28

Összesen 60 millió eurós támogatást kapnak az értékesítési gondokkal küzdő növénytermesztők

Illusztráció

Agerpres

A mezőgazdaságot és az élelmiszer-feldolgozást támogató intézkedéseket készül elfogadni a kormány - jelentette be a kabinet csütörtöki ülésének elején a miniszterelnök.
Marcel Ciolacu közlése szerint támogatást kapnak azok a növénytermesztők, akiknek 2022 óta az ukrajnai háború miatt értékesítési gondjaik vannak, további 65 millió lejt utalnak ki a Paradicsom-programra, illetve elfogadják az Investalim-program végrehajtásának módjára vonatkozó határozatot.
A miniszterelnök elmondta, hogy a növénytermesztők literenként 2 lejes támogatást kapnak a mezőgazdasági munkákhoz szükséges gázolaj 50 százalékának a beszerzésére. Erre összesen 60 millió eurót szán a kormány, az összeg felét uniós forrásokból fedezik.
A Paradicsom-program pénzkeretét azért egészítik ki 65 millió lejjel, mert idén rekordszámú pályázó, több mint 22 ezer gazda igényelt támogatást - részletezte Ciolacu. Hozzátette: az élelmiszer-feldolgozást támogató Investalim-programra 600 millió eurót készül fordítani a kormány 2023-2026 között.
Ciolacu a kormányülésen arra kérte Florin Barbu mezőgazdasági minisztert, hogy készüljön fel az ukrán gabonára vonatkozó pénteki brüsszeli döntésre, 'bármi is legyen majd az'. 'Azt akarom, hogy a következő betakarításig dolgozzunk ki egy mechanizmust a gazdák kártalanítására' - magyarázta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában