Tervezet

2023.09.21. 06:29

Október elsejétől 10 százalékkal 3300 lejre nő az országos bruttó minimálbér

Illusztráció

Agerpres

A munkaügyi minisztérium honlapján szerdán közzétett határozattervezet szerint október elsejétől 10 százalékkal 3300 lejre nő az országos bruttó minimálbér.
Ennek megfelelően a teljes munkaidőre számított minimális órabér a szeptemberi 18,145 lejről 19,96 lejre emelkedik.
A határozattervezet indoklása szerint jelenleg Romániában az aktív lakosság 28 százaléka, mintegy 1,5 millió munkavállaló részesül minimálbérben. Az októbertől 3300 lejre emelt minimálbérben 1.867.588 alkalmazott fog részesülni.
Az indoklás szerint a minimálbér megemelése pozitív hatással lesz a gazdasági növekedésre a foglalkoztatás fellendítése, a munkavállalók vásárlóerejének növelése és a feketemunka visszaszorítása révén. Emellett jótékonyan hat majd a fogyasztásra és a fogyasztási cikkek importjára.
A minisztérium ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az intézkedés révén módosul több olyan juttatás vagy járulékfizetési kötelezettség is, amelyek a minimálbér összegétől függenek. Emellett módosul a közlekedési büntetőpont értéke is, amit a mindenkori minimálbér alapján számolnak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában