Kormány

2023.09.27. 09:50

Kelemen: Nulla esély van arra. hogy a bizalmatlansági indítvány megkapja a kormány megbuktatásához szükséges támogatást

photo: Gönczy Tamás

Fotó: Gönczy Tamás

Agerpres

Kelemen Hunor szerint "nulla esély" van arra, hogy a deficitcsökkentő intézkedések tervezetéért való felelősségvállalást követő esetleges bizalmatlansági indítvány megkapja a kormány megbuktatásához szükséges támogatást, ugyanis a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) többsége van a parlamentben.
A szövetségi elnök kedden a parlamentben elmondta, ha a jogszabályjavaslat végleges formájába belefoglalják a javaslatait, az RMDSZ nem fog aláírni egy esetleges bizalmatlansági indítványt. Hozzátette, beszélt erről a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökével, Cătălin Drulával, akinek elmondta, hogy nulla esélyt lát a kormány megbuktatására, a PSD-nek és a PNL-nek ugyanis kényelmes, 60 százalékos többsége van a parlamentben. Az RMDSZ ezért inkább javaslatokat tett a koalíciónak például a kulturális intézményeket vagy a helyi önkormányzatok betöltetlen állásait érintő intézkedések elvetésére, és ezek végül nem kerültek be a tervezetbe. Kelemen szerint a PNL az RMDSZ-nél és az USR-nél is "puhatolózott" a bizalmatlansági indítványról, de amikor megkérdezték a liberálisoktól, hogy ők megszavaznák-e, visszakoztak. Hozzátette, az RMDSZ valamennyi kérését, javaslatát elfogadta a koalíció, de néhány részletet kormányhatározattal még tisztázni kell.
Az 1 százalékos szolidaritási adóval Kelemen szerint egyetérttek, hiszen korábban az RMDSZ is javasolta a bevezetését. „Ha akkor elfogadták volna a javaslatunkat, most kevesebb gondunk lenne a költségvetési hiánnyal” - szögezte le. A nyugdíjrendszer kettes pillérét érintő módosító javaslatról a szövetségi elnök azt mondta, még nem látta a pontos szöveget, de szerinte "végzetes hiba lenne" hozzányúlni a magánnyugdíjakhoz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában