Drónügy

2023.09.14. 07:41

Ismét a külügyminisztériumba hívták az Orosz Föderáció bukaresti nagykövetségének ügyvivő megbízottját

Agerpres

Ismét bekérették a külügyminisztériumba az Orosz Föderáció bukaresti nagykövetségének ügyvivő megbízottját, miután Tulcea megyében újabb, az orosz hadsereg által Ukrajnában használt drónokéhoz hasonló dróndarabokat találtak - közölte szerda este a külügyminisztérium.
'Iulian Fota stratégiai ügyekért felelős államtitkár közvetítette határozott tiltakozását Románia légterének újabb megsértése ellen, és felszólította az orosz felet, hogy azonnal hagyjon fel az ukrán lakosság és a polgári infrastruktúra elleni támadásokkal, beleértve a Romániával közös határon lévőket is. Egyúttal kérte a nemzetközi jogi normák tiszteletben tartását, beleértve Románia légterének sérthetetlenségét is' - olvasható az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményben.
Az államtitkár határozottan elítélte a támadásokat, amelyek biztonsági kockázatot jelentenek a román állampolgárokra nézve is, és veszélyeztetik a dunai és fekete-tengeri közlekedés biztonságát.
"A civilek és a polgári infrastruktúra elleni támadások törvénytelenek és háborús bűncselekményeknek minősülnek" - hangsúlyozta a külügyminisztérium.
Az Orosz Föderáció bukaresti nagykövetségének ügyvivő megbízottját szombaton is bekérették a külügyminisztériumba, miután a román haditengerészeti erők katonái a Tulcea megyei Plauru település közelében egy, az orosz hadsereg által használt drónhoz hasonló drón darabjaira bukkantak.
A külügyminisztérium tájékoztatása szerint szerdán a román légierő egyik IAR 330 Puma helikopterének legénysége egy újabb, az orosz hadsereg által használtakhoz hasonló drón darabjait azonosította a Tulcea megyei Nufărul és Victoria térségében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában