Nyugdíj

2023.09.13. 11:12

INS: 0,3 százalékkal nőtt az országos átlagnyugdíj az idei második negyedévben az előző negyedévhez képest

Illusztráció

Agerpres

2023 második negyedévében 0,3 százalékkal 2108 lejre emelkedett az átlagnyugdíj Romániában az előző negyedévhez viszonyítva - derül ki az Országos Nyugdíjpénztár (CNPP) szerdán közzétett adataiból.
Az összeget a nyugdíjak összes kategóriájának - társadalombiztosítási, rokkantsági, özvegyi - a figyelembevételével számították ki.
A nyugdíjasok átlagos száma 4,978 millió volt a második negyedévben, ötezerrel kevesebb, mint az év első három hónapjában; az állami társadalombiztosítási rendszerhez tartozó nyugdíjasok átlagos száma 4,598 millió volt, ezerrel kevesebb, mint az előző negyedévben.
Az átlagos állami társadalombiztosítási nyugdíj 2005 lej volt. Az átlagos nominális nettó állami társadalombiztosítási öregségi nyugdíj teljes járulékfizetés mellett (adó és egészségügyi szolgáltatási járulék nélkül) az 50,4 százaléka volt az országos nettó átlagbérnek (az előző negyedévben jegyzett 52,8 százalékhoz képest).
Az állami társadalombiztosítási rendszerhez tartozó nyugdíjasok teszik ki a romániai nyugdíjasok 99,98 százalékát, az állami nyugdíjrendszerben regisztrált személyeknek 79,9 százaléka pedig teljes öregségi nyugdíjra jogosult.
Az állami társadalombiztosítási rendszerhez tartozó nyugdíjasok és a munkavállalók aránya országos szinten 8 volt a 10-hez a második negyedévben, jelentős területi eltérésekkel. Így például Ilfov megyében és Bukarestben 4 nyugdíjas jutott 10 munkavállalóra, de Teleorman megyében már 15 jutott 10 alkalmazottra, míg Vaslui megyében 14 a 10-hez az arány.
Területenként jelentősen eltér az állami társadalombiztosítási átlagnyugdíj összege is, a legmagasabb és a legalacsonyabb nyugdíj közötti különbség 1079 lej. Míg az átlagnyugdíj Botoşani megyében 1589 lej, Vrancea megyében 1600 lej, Giurgiu megyében 1602 lej volt a második negyedévben, addig Hunyad megyében 2668 lej, Bukarestben 2544 lej, Brassó és Gorj megyében pedig 2349 lej.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában