Beruházások

2023.09.07. 10:45

HTK/Iohannis: folytatni kell a nagyszabású infrastruktúra-fejlesztési projekteket

Forrás: presidency.ro

Agerpres

A Három Tenger Kezdeményezés térségében rejlő lehetőségek óriásiak, és folytatni kell a nagyszabású infrastruktúra-fejlesztési projekteket más uniós országok, valamint a nyugat-balkáni országok bevonásával - jelentette ki Klaus Iohannis államfő a HTK üzleti fórumának megnyitóján csütörtökön.
Iohannis kifejtette, a befektetések elősegítésére a HTK eszköztárának megerősítésére és diverzifikálására van szükség, többek között egy Innovációs Alap létrehozásával és a jelenlegi Beruházási Alap utódjának kialakításával.
Mint elmondta, a fórum fontos témája a beruházások vonzása, legyen szó akár a közlekedésről, az energiáról vagy a digitális területről.
"Arra bátorítom Önöket, hogy használják ki a fórumon megrendezett, vállalkozások közötti és vállalkozások és kormányok közötti találkozókat arra, hogy gyorsan és hatékonyan valóra váló projektekké tegyék az üzleti és befektetési lehetőségeket" - mondta a fórum résztvevőinek Iohannis.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a jelenlegi helyzetben a fő célkitűzés a régió északi és déli része közötti összeköttetés megerősítése mind polgári, mind katonai vonalon.
Beszélt arról is, hogy az Ukrajna ellen indított háború kitörése óta Románia - a konstancai kikötő és a Dunán lévő kikötők révén - a legnagyobb gabonaközpont lett Európában.
Az államfő szerint a HTK a polgári atomenergia-ágazatban és érdekelt lehet. Olyan projektek révén, mint a cernavodăi erőmű harmadik és negyedik reaktorának megépítése, valamint a kis moduláris atomreaktor kifejlesztése, Románia regionális szinten és az egész Európai Unió szintjén is fontos energiabiztonsági tényezővé válhat - mondta Iohannis.
Jelezte, hogy Románia kezdeményezésére az elmúlt évben a HTK keretében különös figyelmet fordítottak a kiberbiztonságra.
"Meggyőződésem, hogy a jelenlegi geopolitikai környezetben a kiberbiztonság növelése, valamint az infrastruktúra és a digitális hálózatok fejlesztése és összekapcsolása olyan sürgető kérdéssé vált, amelyet nem lehet tovább halogatni, és amelyet integrált módon kell kezelni az egész régióban" - mondta Iohannis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában