Bejelentés

2023.09.19. 17:34

Deca: A kormány tervet dolgoz ki az egyetemi lemorzsolódás csökkentésére

Forrás: Facebook/Ligia Deca

Agerpres

Az egyetemi lemorzsolódás csökkentésére dolgoz ki tervet a kormány - jelentette be kedden Ligia Deca tanügyminiszter.
Ligia Deca szeptember 18-án és 19-én részt vett az EU oktatási és ifjúságügyi minisztereinek informális értekezletén a spanyolországi Zaragozában.
A Facebookon közzétett beszámolója szerint a találkozó egyik szekciójának témája az iskolai oktatásból a felsőoktatásba történő átmenet támogatása, illetve a hátrányos körülmények közül érkező egyetemisták felkarolása volt.
'A tanügyminisztérium országos programot dolgoz ki az egyetemi lemorzsolódás csökkentésére' - írta ennek kapcsán Ligia Deca.
Tervei között szerepel azoknak a tanároknak a támogatása, akik felzárkóztató órákat tartanak a nehézségekkel küzdő diákoknak, és a Második esély kezdeményezés keretében lehetőséget kínálnak majd az egyetemet elhagyó fiatalok újbóli beiratkozására. Ugyanakkor A család első egyetemistája program az alacsony képzettségű családokból származó diákokat fogja támogatni - olvasható a miniszter bejegyzésében.
A találkozó második szekciójának témája a demokratikus állampolgárságra és az Európai Unió közös értékeire való nevelés volt.
Ligia Deca ismertette a résztvevőkkel a romániai iskolákban ezzel kapcsolatos tantárgyakat, mint amilyen az állampolgári nevelés, a kritikus gondolkodás és a gyerekek jogai, az interkulturális nevelés és a demokratikus állampolgári nevelés.
A román tanügyminiszter hangsúlyozta, elkötelezett a minőségi felsőoktatás mellett, amely mindenkinek jár társadalmi státustól és családi környezettől függetlenül. 'Tanügyminiszterként az oktatás módszerei révén a demokratikus állampolgárságot és közös európai uniós értékeinket fogom támogatni' - ígérte Ligia Deca.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában