Szállítás

2023.09.18. 12:34

Ciolacu: Várjuk az exportengedélyezési rendszerre vonatkozó javaslatot Ukrajnától

Amióta az Európai Bizottság (EB) úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat, egyetlen kilogrammnyi búza sem érkezett Ukrajnából Romániába - jelentette ki hétfőn a miniszterelnök.

Illusztráció

Agerpres
Marcel Ciolacu a Szociáldemokrata Párt központi székhelyénél adott nyilatkozatában rámutatott, szombaton és vasárnap is tárgyalt az ukrán miniszterelnökkel és az EB képviselőivel, és várják Ukrajna részéről az EB által is kért exportengedélyezési rendszerre vonatkozó javaslatot.
"Amióta az EB úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a behozatali tilalmat, egyetlen kilogramm búza vagy más gabona sem érkezett Romániába, és ez így lesz ma is" - fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, ez nem azért van, mert a kormány betiltotta volna az importot, hanem mert érvényesült a közte és az ukrán hivatali kollégája közötti úriember-megállapodás.
Ciolacu azt is elmondta, amennyiben exportigénylési kérelmet kap az ország Ukrajnától, felkéri a mezőgazdasági és a gazdasági minisztert, hogy közös rendelettel hosszabbítsák meg a behozatali tilalmat 30 nappal, amíg tisztázódik a helyzet. "Biztosítom a termelőket, hogy nem fog előfordulni az, ami egy évvel ezelőtt történt" - nyomatékosította.
Florin Barbu mezőgazdasági miniszter hétfőn szintén hangsúlyozta, hogy várják a cselekvési tervet Ukrajna részéről, és hogy konkrét szabályozási lépések hiányában a következő 30 napban "egyetlen szem gabona" sem érkezhet Ukrajnából Romániába. Hozzátette, az ukrán gabona tranzitját a továbbiakban is támogatja Románia.
A mezőgazdasági miniszter hétfőn 18 órakor megbeszélést tart a gazdaszervezetek képviselőivel az ukrán gabonaimportról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában