Bejelentés

2023.09.28. 12:32

Ciolacu: Tíz százalékkal nő a minimálbér, megmarad az adókedvezmény az építőiparban, mezőgazdaságban és élelmiszeriparban

Agerpres

Marcel Ciolacu kormányfő csütörtökön bejelentette a bruttó minimálbér 3000-ről 3300 lejre való emelését, illetve azt is, hogy lemondanak az építőipar, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar adókedvezményeinek kivezetéséről.
Ciolacu a kormányülés elején jelentette be az általános minimálbér 10 százalékos emelését, hangsúlyozva, hogy a kabinet 2024-ben további növelést szándékozik végrehajtani a szociális partnerekkel való egyeztetések után.
A kormányfő elmondta azt is, hogy úgy döntött, visszavonja a napirendről az építőipar, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar adókedvezményeinek kivezetéséről szóló rendeletet.
'A pénzügyminisztérium ma reggel bemutatott számításai azt mutatják, hogy az egészségbiztosítás bevezetése minden munkavállalóra, tevékenységtől függetlenül, csökkenthette volna az építőiparban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgozók nettó minimálbérét. Mindannyian, és különösen én, azt ígértük, hogy ez nem fog megtörténni, tehát nem értek ezzel egyet. A nettó minimálbér nem csökkenhet. Ennek eredményeképpen úgy döntöttem, hogy levesszük napirendről ezt a rendeletet' - mondta a miniszterelnök.
Hozzátette: az illetékes szaktárcák újraelemzik majd a rendelet szövegét, de addig is az említett ágazatokban megmarad az adókedvezmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában