Figyelem!

2023.09.30. 17:59

Ciolacu: Oroszország semmilyen formában nem támadta meg Romániát

Marcel Ciolacu kormányfő a szombati temesvári sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a lakosság riasztása ellenére nem zuhantak le az éjszaka folyamán drónmaradványok Galac térségében.

Agerpres

A miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy ettől függetlenül a lakosság figyelmeztetését ilyen esetekben helyes eljárásnak tartja.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Oroszország 'semmilyen formában' nem támadta meg Romániát. 'És nem is hiszem, hogy Oroszország megengedhet magának egy háborús konfliktust Romániával. Elsősorban azért, mert a NATO és az Európai Unió tagjai vagyunk' - jelentette ki.
Galac megye prefektusa, Claudiu Sorin Gavril korábban a sajtónak azt nyilatkozta: az éjszaka folyamán lakossági bejelentés érkezett a 112-es segélyhívószámra arról, hogy 'valaki látott becsapódni egy tárgyat' a galaci Dimitrie Cantemir lakótelephez közeli mezőre. A helyszínt a hatóságok még az éjszaka folyamán átvizsgálták, de nem találtak drónmaradványokat, és az akciót 01,41-kor lefújták - tette hozzá a kormánymegbízott. A terület átkutatását szombat reggel folytatták.
A Brăila megyei katasztrófavédelmi felügyelőség vezetője, Ion Cristian ezredes az AGERPRES-nek utóbb azt nyilatkozta, hogy szombat délben a hatóságok befejezték annak a Galac megyei területnek az átkutatását, ahol lehetséges légtérsértést észleltek a hadsereg radarjai.
A főfelügyelő tájékoztatása szerint mintegy száz Galac és Brăila megyei rendőr, csendőr és határrendész vizsgálta át a mintegy tíz négyzetkilométeres területet, de nem találtak lezuhant légtérsértő tárgyakat. A keresésben egy katonai helikopter is részt vett.
A védelmi minisztérium péntek este riasztotta a légirendészetet, miután a román határ közelében Ukrajna felé tartó orosz drónrajokat észleltek, és felkérte a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőségét, hogy figyelmeztesse erre a Ro-Alert rendszeren keresztül Tulcea és Galac megye lakosságát arra a veszélyre, hogy újabb tárgyak (drónok, vagy lelőtt drónok darabjai) csapódhatnak be román területre.
A tárca szombati közleménye szerint a hadsereg radarjai lehetséges légértérsértést észleltek a román légtérben, Galac térségében. A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőségét 22,38-kor kérték fel a két megye lakosságának figyelmeztetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában